Elek János: Műfajok az interneten c. fejezet a Bevezetés a műfajismeretbe című könyvből

Bernáth László: Bevezetés a műfajismeretbeA nyolcadik kiadását érte meg az újságírói műfajokról szóló, Bernáth László által szerkesztett könyv. Az új kiadásba Elek János írt vagy harminc oldalt az internetes újságírásról, bár ne tette volna.

A fejezet első részét az internetes lehetőségek feletti örvendezéssel tölti, például hogy vannak linkek(!), meg lehet felrakni képeket(!) és videókat(!). A második részben elkezdi kapirgálni, milyen hatással lehet mindez az újságírásra, de csak nagyon felszínesen, például hogy milyen gyorsan lehet így cikkeket publikálni, még be sem kell menni a szerkesztőségbe, vagy hogy az írásokat akár kommentálni is lehet, meg hát vannak ezek a fórumok is, ahol mindenki csúnyán beszél.

Az internetes újságírás témának Pécsi Ferenc az általam ismert legjobb magyar szakértője, aki a tudását Médiablog címmel meg is osztja az érdeklődőkkel. Persze nem biztos, hogy Pollner kis hazánk legnagyobb koponyája ebben a témában, de amit tud, azt legalább érdemes lett volna felhasználni, plusz esetleg az anyagot némileg strukturálni ahelyett, hogy idióta lelkesedéssel töltjük meg az oldalakat. Ráadásul egy szakértő sohasem indulna ki mások ilyen-olyan színvonalú feltevéseiből, hogy aztán okoskodjon hozzá, hanem levezetné a saját gondolatmenetét és érvekkel támasztaná meg, megemlítve és cáfolva az esetleges ellenérveket is. Tóta W. Árpád például nem jó kiindulópont, ha Elek János eleve nem ért egyet vele, és az sem közvélemény-kutatás kérdése, hogy a blog műfaj-e. Nem.

A fejezet legnagyobb hibája pedig, hogy egyáltalán semmit nem mond arról, hogyan kellene újságot írni az internetre. Hogy a poént nem a cikk végén, hanem az elején kell lelőni, hogy elengedhetetlen az alapos tagolás, hogy a videó nem csodaszer, viszont az elkészítése szakértelmet kíván, szóval sorolhatnám itt Pollner szokásos témáit, Elek János sajnos nem tette meg.

Sokatmondó még az ajánlott irodalom a fejezet végén. A felsoroltakból én kettőt olvastam, az És mégis lapos a Föld, valamint a Behálózva című könyveket, egyiknek sincs, még áttételesen sem köze az újságíráshoz, az interneteshez pláne. Mondjuk, az eredetileg Elek János által gründolt Hírszerzőnek sem sok van, az oldal tipikus esete az internetre felpakolt papíros jellegű cikkek halmazának.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .