Leslie L. Lawrence: Álmaim asszonya – Mogyoróallergia

Meglepő, hogy Lőrincz L. László így felrúgta a Lawrence-márkát: évtizedek óta csak a jellegzetes krimiket jelentette meg Leslie L. Lawrence néven, minden mást viszont a saját nevén adott ki. Ez a két kötet viszont Lawrence név alatt jelent meg, sőt a műfaja is krimi, de a főhős nem Leslie L. Lawrence, hanem egy amerikai iskoláslány.

Egy 13 éves, a pubertáskorba éppen csak beérő lány mint főhős – elsőre nem túl ígéretes. A hitelességgel mondjuk nincs gond: Deborah tényleg olyan, mint egy 13 éves, foglalkoztatja a szerelem, de még csak romantikus szinten, a kisvárosi férfiak viszont már megbámulják. Ugyanakkor egy 13 éves lány gondolkodásmódja felnőtt fejjel, kétszáz oldal után egy kissé fárasztóvá válik – a könyv viszont háromszáz oldalas, de addigra már kíváncsi voltam, ki a gyilkos.

Merthogy az amerikai kisvárosban, ahol Debby él, kitör a sorozatgyilkosság, sőt más furcsa események is történnek, amelyekbe a lány belekeveredik. Ráadásul éjjelente meglátogatja őt a címlapon látható szellemhölgy, majd néha nappal is, és a segítségével Debby meglepő ügyességgel old meg krízishelyzeteket. Ettől annyira felbátorodik, hogy a sorozatgyilkosság felderítésének is nekiáll – nagyjából ennyi a történet, ami izgalmas, néha vicces, úgyhogy jó szórakozást nyújt, a rejtélyes éjszakai látogatóról viszont az első kötetben még nem sokat tudunk meg.

A második kötetben Debby már egyetemista, és bármilyen meglepő, a campuson is kitör a sorozatgyilkosság, amibe ő is belekeveredik. Az éjszakai hölgy szerencsére most is Debby segítségére siet, például elgáncsolja a késsel felé haladó gyilkost, de ennél több ebben a kötetben sem derül ki róla.

A kettő közül az első rész sikerült jobban a humora miatt, és abban a nyomozás is izgalmasabb. A másodikban kifejezetten fárasztó, hogy Debbyt mindenki feleségül kéri, illetve a már régen elkopott Lawrence-panelek is többször köszönnek vissza a kelleténél. De végül is mindkét könyv szórakoztató, kellemes nyári olvasmány, és reméljük, legközelebb már Báthory Orsiról is többet megtudunk majd.

Leslie L. Lawrence: Álmaim asszonya – Mogyoróallergia
Stúdium Plusz Kiadó, 2012.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .