Michelle Moran: Madame Tussaud

Michelle Moran: Madame Tussaud - A francia forradalom regényeHárom az egyben ajánlat: megismerhetjük Madame Tussaud életét és a francia forradalom fontosabb eseményeit, ráadásul egy szórakoztató regénybe csomagolva.

A szerző elsődleges célja azért a szórakoztatás: Madame Tussaud egyes szám, első személyben megírt visszaemlékezéseit olvashatjuk, mégpedig életének azon szakaszából, mikor a francia forradalom szörnyűségeit kellet átélnie neki és a családjának. A történelmi hitelesség elvész, hiszen honnan ismerhetnénk történelmi személyek viselkedését, gondolatait, érzéseit? Vagyis ez egy regény, regénynek viszont nem rossz, egyszerű, de jó a stílusa, érdekes a cselekménye, és még informatív is, sok érdekességet megtudhatunk a panoptikumról, a forradalomról és annak szereplőiről, a kor neves személyeiről, és természetesen a címszereplőről is.

Madame Tussaud főszereplőnek választása szerencsés, mert egyszerre volt szoros kapcsolatban a királyi családdal és a forradalom vezéregyéniségeivel is, így mindkét oldalt megismerhetjük. Közben kapunk még szerelmi szálat is, borzalmas vérontásokat, megismerhetjük a családokat ért szörnyű tragédiákat, és azt, hogy a kivételes történelmi helyzet hogyan forgatott ki emberségükből oly sokakat. Megtudhatjuk, mi lett a királyi család sorsa, hogyan csúszott fanatizmusba Robespierre és sok követője, és hogy milyen nehéz volt a hétköznapokat megélni akkoriban, hogyan kellet lavírozni a naponta változó politikai helyzetben a puszta életben maradásért.

A történelmi regények esetében mindig nehéz megtalálni az egyensúlyt a szórakoztatás és a tanítás között, de ebből a szempontból a könyv sikeres, az ismeretterjesztő részeket ügyesen sikerült belesimítani a cselekménybe. A történelmi regények áradatából nem rossz választás Michelle Moran műve, de ne feledjük, ha valódi életrajzra vagy a történelemre vagyunk kíváncsiak, akkor utána kell olvasni a tényeknek is…

Michelle Moran: Madame Tussaud – A francia forradalom regénye
Geopen Kiadó, 2013.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .