Ben H. Winters: Gyilkosság világvége előtt

Ben H. Winters: Gyilkosság világvége előttKülönleges atmoszférája van a könyvnek: pre-apokaliptikus, mert az emberek már tudják, hogy hat hónap múlva vége a világnak. Így aztán senkit sem izgat különösebben, hogy a gyorsétterem mosdójában felakasztott férfi öngyilkos lett vagy megölték – az ifjú Palace nyomozót kivéve, aki csakazért is szigorú nyomozásba kezd.

A könyv alaphelyzete, hogy hat hónap múlva egy aszteroida fog becsapódni a Földbe, majd árvíz, porfelhő, pusztulás vár az emberiségre. Ezt a szituációt nagyon alaposan kidolgozta a szerző, például a törvényesség még fennáll, de a benzin megfizethetetlen, a mobilhálózat és az internet alig-alig működik. Sokan öngyilkosok lesznek, mások a bakancslistájukat teljesítik be, esetleg önpusztítással töltik a hátralevő időt, míg egyesek egyszerűen tovább dolgoznak.

Az utóbbi csoportba, a tovább dolgozók közé tartozik a frissen előléptetett Palace nyomozó is, aki persze az idő előtti előléptetését is az aszteroidának köszönheti, hiszen az elődei leléptek vagy megölték magukat, így sok más szervezethez hasonlóan üresedések voltak a rendőrségen is… Palace ugyanakkor évfolyamelső volt az egyetemen, fiatal és lelkes, és kiszúrja, hogy a halott férfi egy drága övvel lett felakasztva a korlátra, miközben a ruházata kopott, átlagos, sőt a saját öve is rajta van még.

A könyv szórakoztató alapkérdése, hogy érdemes, illetve lehetséges-e egyáltalán érdemi nyomozó munkát folytatni egy gyilkos után, ha hat hónap múlva úgyis mindenki meghal. Palace kötelességének érzi ezt, ha már egész életében az volt az álma, hogy nyomozó lehessen. A könyv ezt a nyomozást írja le ebben az apokalipszis előtti világban, ahol a közeledő világvége határozza meg mindenki viselkedését. Vannak őrült és titokzatos szálak is, a nyomozó sógora például azt hiszi, hogy a katonaság a Holdra, egy titkos támaszpontra költözteti a kiválasztottakat…

A szerző jó munkát végzett: a világ kidolgozása alapos és konzisztens, a nyomozás is fordulatos, a hagyományos krimik rajongóinak is tetszeni fog. A könyv egy trilógia első része, Palace nyomozó még két gyilkosnak utánaered, mielőtt az aszteroida elpusztítja az emberiséget – érdekes lesz látni, ahogy a nemzetközi helyzet fokozódik…

Ben H. Winters: Gyilkosság világvége előtt
Agave Kiadó, 2015.

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .