Dennis Lehane: Egymásba veszve

Dennis Lehane: Egymásba veszveKrimi, thriller és lélektani regény – Dennis Lehane új könyve mindhárom műfajba belekóstol.

A könyv krimiként kezdődik: Rachel nem ismerte az édesapját, az anyja pedig annyira titkolja előtte a kilétét, hogy óhatatlanul körüllengi valami titokzatosság. Az anyja halála után Rachel nyomozni kezd, és azt vártam, hogy a könyv témája alapvetően ez a nyomozás lesz. Lassanként újabb és újabb részleteket tudunk meg, előkerülnek régi fényképek, régi ismerősök, Rachel egy magánnyomozót is felfogad. Teljes az izgalom, amikor a könyv harmadánál egy-két fordulat után mindenre fény derül – az igazság azonban jóval laposabb az oda vezető útnál.

El nem tudtam képzelni, ezután miről fog szólni a regény: nos, követjük tovább Rachel életét. Férjhez megy és sikeres újságíró lesz, majd sikeres tévés újságíró. Később sajnos a házassága és a karrierje is befuccsol, de azon kívül, hogy sajnáltam őt, a könyv unalmas volt. Kétségtelenül érthető, mitől lesz később Rachel depressziós, de nem kellett volna egy fél regényt megírni, hogy ezt megértsük.

Rachel aztán újra férjhez megy, és a férje segítségével a depressziójából is kezdi kilábalni – és itt még csak a könyv felénél járunk, amikor a férje körül is különböző rejtélyekre bukkan. Ez a rész valódi thriller, titkokkal, feszültséggel és félelemmel, ez a könyv legjobb része. A szerző ide-oda csavarja a történetet, Rachel sorsa immár valóban izgalmas és fordulatos. Más kérdés, hogy Rachel férjének a lassan kiderülő háttérsztorija teljesen hiteltelen – spoilerek nélkül nehéz megindokolni, miért, de például ennyire sok pénzt, készpénzben, kockázatos befektetésre még a maffia sem ad, probléma esetén pedig a maffia elsődleges célja is a pénz visszaszerzésre lenne (nem pedig mindenkit azonnal megölni).

Viszont a harmatgyenge háttértörténettől eltekintve Rachel sorsa a könyv első negyedében, majd a második felében is izgalmas. A regényt pedig nem mint logikusan felépített krimit kell olvasni, mert nincs különösebb logika benne, hanem lélektani- és kalandregényként, akkor jó szórakozást nyújt.

Dennis Lehane: Egymásba veszve
Agave Kiadó, 2017.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .