E.L. James: A szürke ötven árnyalata (Szürke árnyalat-sorozat, 1. rész)

E L James: A szürke ötven árnyalataRomantikával és nem mindennapi szado-mazo szexszel dúsított, főleg nőknek szóló könyv, amelyben végigkísérhetjük egy fiatal pár megismerkedésének összes mozzanatát. Különös párkapcsolat, amely mégis nagyon közel állhat olvasójához, ugyanis a szex mellett felszínre kerülnek a mindennapok problémái is.

A könyv romantikus része semmivel sem érdekesebb, mint akármelyik lányregény: a diplomaosztó előtt álló lány egy interjúnak köszönhetően megismerkedik egy jóképű férfival, és akaratuk ellenére rögtön egymásba szeretnek. Amikor egymásra pillantanak és röpködnek a szívecskék, vagy ahogy húzzák egymás agyát, nagyon aranyos és kedves, de kevés ahhoz, hogy érdekessé tegye a történetet. A szado-mazo szex által kap olyan új élményt az olvasó, amit eddig még egy romantikus könyvben sem mertek papírra vetni. Szinte minden tizedik oldalon találkozhatunk egy-egy szex jelenettel: bemelegítésként vanília-szexszel kezdenek, majd ahogy haladunk a könyvben, egyre keményebb és extrémebb szexuális aktusok részesei lehetünk. Előkerülnek a korbácsok, a derékövek, különböző golyók, melyek különböző helyekre kerülnek. A női főszereplő ahhoz képest, hogy tapasztalatlan a szex terén, már elsőre nagyon élvezi a dolgot, amit élénken szemléltet is az írónő, ezzel felkorbácsolva az olvasó vágyait is. A leírások során mindig belemegy a részletekbe – szembetűnő, milyen jól ismeri E.L. James a szado-mazo témát… A felhevült érzelmek lecsillapítása érdekében, két aktus között a két főszereplő élete is folyik tovább, eközben mi is jobban megismerhetjük a személyiségüket.

Bár szinte csak negatív kritikát lehet olvasni róla, és sokan megbotránkoztak azon, hogy már csak brutális szexszel lehet sikeressé tenni egy könyvet, mégis sok nőt hatalmába kerített A szürke 50 árnyalata. Szerintem ennek az oka nagyon egyszerű: a főszereplő férfi pillanatok alatt leveszi a nőket a lábukról, hiszen jóképű, ismert, okos, gazdag, és olyan ajándékokkal lepi meg a kedvesét, olyan randevúkat szervez neki, ami egy egyszerű nőnek soha nem adatik meg. A szadista szexuális részek pedig így könyvön keresztül egészen vágyat keltőek.

És nem csak az erotikus jelenetek vannak jól megírva, hanem az is, ahogy az írónő a főszereplők érzéseit vetette papírra. Nincsenek erőltetett szlengek, felesleges átkötő szövegek, melyekkel általában csak a könyv terjedelmét gyarapítják, viszont valósághűen jellemezi a szereplők lelkivilágát, én még meg is sajnáltam a saját életükben szenvedő fiatalokat, sőt, egy idő után a szex már nem is volt annyira fontos, sokkal jobban érdekelt az, hogy fog a két szerelmes fiatal kikeveredni a saját börtönéből. Persze, hogy Anastasiának tervét sikerül-e véghezvinni, sajnos csak a következő  kötetekből derül majd ki…

E.L. James: A szürke ötven árnyalata
Ulpius-ház, 2012.

6 comments for “E.L. James: A szürke ötven árnyalata (Szürke árnyalat-sorozat, 1. rész)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .