Dr. Jan Yager: Azt hittem, barátok vagyunk!

Dr. Jan Yager: Azt hittem, barátok vagyunk275 oldal tömény pszichológiai elemzés arról, ha egy barátság nem jól működik vagy rosszul sül el. Sokakat érintő probléma, az viszont kérdés, hogy az érintettek akarnak-e ilyen mélységben elmerülni a témában.

A szerzőnek ez már a sokadik könyve a barátságokról, amint az a hivatkozásaiból is kiderül, de ez az első, ami magyarul is megjelent. Ebből is következik, hogy a kötet nem általában a barátságokról szól, hanem kifejezetten annak a rossz oldaláról: ha a barátaink elhagynak, elárulnak vagy rossz hatással vannak ránk. A szerző összesen 21(!) fajta rossz barátot különböztet meg és elemez a könyvben – ha kettő-háromra ráismersz, akkor a könyv elolvasása már nem volt hiábavaló, a többi 18 végigolvasása viszont viszonylag kevéssé szórakoztató. És ez az egész könyvre jellemező: ha a tárgyalt téma téged is érint, akkor érdekes, ha nem érint, akkor unalmas. A probléma, hogy nem tudod előre, melyik részben ismersz majd magadra és a barátságaidra. Nekem például két, barátságokat érintő döntésem volt a közelmúltban, az egyikben megerősített, a másikban viszont meggondolásra késztetett – hasznos kis könyv ez, csak győzd kivárni!

Két érdekes jellemzője van még a könyvnek. Az első, hogy a leírások szerint soha nem az olvasó a hibás, hanem mindig a barátja, és a szerző csak ritkán utal arra, hogy az olvasó próbáljon néha a saját szemében is szálkát keresni. A másik jellemző pedig, hogy a szerző érthetetlenül sokszor látja meg a barátunk viselkedési problémáinak okaként a gyerekkori  fizikai és/vagy szexuális bántalmazást, miközben szerintem azért néha-néha előfordul, hogy valaki annak ellenére is seggfejként viselkedik a barátaival, hogy nem bántalmazták gyerekkorában.

Persze lehet, hogy nem, végül is a szerző a kérdés szakértője, láthatóan óriási tudás birtokában van a témával kapcsolatban, és tulajdonképpen klassz, hogy immár bárkinek lehetősége nyílik a barátságokkal kapcsolatos problémákon mélyebben is elgondolkozni – immár magyarul is.

Dr. Jan Yager: Azt hittem, barátok vagyunk! – Mit tegyünk, ha a barátunk elárul, megbánt vagy elhagy minket
Athenaeum Kiadó, 2012.

(x) A kötet megvásárolható 21% kedvezménnyel az Új Könyvek webáruházban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .