Mats Strandberg – Sara Bergmark Elfgren: A kör

Mats Strandberg - Sara Bergmark Elfgren: A körA skandináv szerzők a jelek szerint nem csak a krimihez, hanem a horrorhoz is tökéletesen értenek!

A történet helyszíne Engelfors (magyarul Angyalzuhatag), egy svéd kisváros, ahol felüti fejét a Gonosz. Hat iskolás lány lett a Kiválasztott, hogy erejüket egyesítve megtalálják Elias gyilkosát, és persze az sem árt, ha ők maguk is túlélik a borzalmakat. Már az első oldalakon érződik, hogy itt nem egy amerikai történettel állunk szemben, hiszen a skandináv irodalomra jellemző hangulat semmi mással nem téveszthető össze. Eleinte nagyon sok a leírás (legalábbis a történethez képest), de ezek sem váltak unalmassá egy percre sem.

Félig-meddig krimivel van dolgunk, amelynek több gyanúsítottja is van, az olvasó pedig fejezetről fejezetre másképp tippeli meg a gyilkos személyét, hogy a nagy leleplezés után tátott szájjal álljon a megoldás előtt. Épp ezért remek olvasmány ez a könyv: a krimit, a horrort és a misztikumot képes úgy elegyíteni, hogy egyik sem válik a másik kárára, az arányok pont megfelelőek, ráadásul a mellékszálak ugyanúgy ki vannak dolgozva, mint a fővonal.

A főszereplők egytől-egyig teljes értékű, remekül felépített karakterek, mindnek megvan a maga hibája és mindannyiuknak olyan sors jut, amilyet megérdemel. A családi hátteret is megfelelően bemutatja a könyv, a kapcsolatok alakulása is reális.

A magyar kiadás igényes, a borító az eredeti alapján készült, és a fordítás is élvezetes. Habár a svéd szerzőpáros könyve inkább fiataloknak szól, bátran ajánlom felnőtteknek is, ha a hosszú téli estéken izgalmas olvasmányra vágynak – a folytatást pedig jövő tavaszra ígéri a kiadó.

Mats Strandberg – Sara Bergmark Elfgren: A kör
Geopen Kiadó, 2012.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .