Bőgel György: Terepszemle

Bőgel György: TerepszemleAz internettől a papír felé – szembe ment az idővel a Typotex Kiadó, amikor egy blogot, ráadásul informatikai témájú blogot könyvben adott ki. Általában nem feltétlenül lenne ez rossz ötlet, de ezzel a kötettel most nem sikerült megmutatni, miért.

A könyv első száz oldala Bőgel György négy, szakmai lapokban megjelent újságcikkét tartalmazza, a maradék kétszáz oldal pedig a blogjában megjelent bejegyzéseit. A szakcikkek érdekesek, ha valakit érdekelnek az informatikai cégek működésének közgazdasági vonatkozásai, a témák a kreatív rombolás, a felhők gazdaságtana, az adatrobbanás és a szervezeti innováció. Mindegyik cikk jól megírt, kerek egész, a legelső például 2008-as keltezése ellenére nagyszerűen leírja az Android aktuális győzelmének közgazdasági elméleti alapjait. Hasonló témájú szakcikkek összegyűjtése és újraközlése egy könyvben természetes és kitűnő ötlet – lenne, de ezek a könyvnek csak a harmadát foglalják el.

A kötet hátralevő kétharmada a szerző blogbejegyzéseit tartalmazza, amelyek minden további nélkül elolvashatóak online is. Ezek elsősorban a diákjainak szólnak az informatikai cégek működésének közgazdasági vonatkozásairól, valamint sok olyan témát érint, ami ehhez még kapcsolódik, például vezetéselméletet, informatikai eszközöket, az informatika felhasználásai területeit stb. A kérdés, volt-e értelme ezeket könyvben kiadni. A blog nem egy kerek egész, ami idén nyáron véget ért, ellenkezőleg, a szerző folyamatosan írja tovább azóta is, de ez a könyvből nyilván nem derül ki. A könyv lehetőséget adott volna a blog témáinak alaposabb kifejtésére, elmélyítésére, de ez sem történt meg, pedig engem kifejezetten érdekelt volna például, mi történt 2006 óta a brit egészségügy elektronizálása tekintetében. Elvesztek a linkek is, guglizhat az olvasó, ha bővebben is érdekelné a felvetett téma, és a bejegyzéseket kommentezni sem lehet – a felkért kommentezők közhelyesek, sajnos nem sokat tettek hozzá Bőgel György írásaihoz.

Ettől függetlenül az írások érdekesek, gondolatébresztőek, egy üzleti vagy közgazdász egyetemi hallgatónak különösen hasznosak lehetnek. Kellemes a könyv formátuma, kinézete is – az internetes oldal kinézete őszintén szólva borzasztó a T-Mobile rikító magenta színeivel. Megvan tehát a papírra nyomtatott változat létjogosultsága is, de ezt az írások érdemi kiegészítésével, lezárásával sokkal jobban ki lehetett volna használni.

Bőgel György: Terepszemle – Tanulmányok és feljegyzések az infokommunikációs világról
Typotex Kiadó, 2012.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .