Karczag György: A térkép szerint ismeretlen

Karczag György: A térkép szerint ismeretlenA borító, illetve a fülszöveg első része alapján kevesen gondolnák, de ez egy vérbeli ifjúsági kalandregény Verne, illetve Tarzan rajongóinak, ami a brazíliai őserdőkben játszódik a hatvanas években – de magyar a szerzője és magyarok a főhősei is.

Két magyar fiatalember a második világháború elől Brazíliába menekül, és ott régész, illetve kincskereső lesz belőlük. A brazil őserdő akkor még nagyrészt fehér folt volt a térképen, tehát volt mit felfedezni – kész is a recept egy klassz ifjúsági kalandregényhez. Engem a könyv stílusa végig a Hector Servadacra emlékeztetett Vernétől, mert kalandos, mozgalmas, és némi felnőttes társadalmi és tudományos mondanivalót is beleszőtt a szerző. Csak itt nem csillagászat van és fizika, hanem földrajz, abból viszont nem a valóságtól elszakadt verzió, hanem reális politikai és földrajzi információkat felhasználva. Az Edgar Rice Burroughs-féle Tarzanok ugrottak még be, mivel a könyv nagy része a dzsungelben játszódik, sőt valaki még egy fáról fára ugró embert is látni vél a történet során – és ezzel talán sikerült is belőni a könyv célcsoportját: a kalandra vágyó kiskamaszokat.

Két komoly hibája van a könyvnek, az első a tagolatlanság: háromszáz oldalnyi folyószöveg van benne, ami érthetetlen módon nincs fejezetekre tagolva. Viszonylag nyilvánvaló pedig, hol lehetett volna egy-egy oldaltöréssel megtörni a szöveg monotonitását, de ez nem történt meg, egyetlen összefüggő szövegfolyam az egész (bekezdések persze vannak, fejezetek nincsenek). A másik hiba, hogy magában a szövegben sincsenek ritmusváltások, a szerző végig ugyanazt a pörgős tempót diktálja: semmi líra, semmi leírás vagy érzelem, csak rohanunk tovább az újabb és újabb kalandok közé.

Verne, Burroughs vagy akár Dumas pozíciója tehát egyelőre nincs veszélyben, Karczag György könyve mellett szól viszont, hogy a szerző és a két főszereplő is magyar, ami Hector Servadac erős franciaságával ellentétben segítheti gyermekünk számára az azonosulást. Jó könyv tehát, ajánlom, csak szóljunk a gyereknek előre, hogy amikor olvassa, a fejezeteket és a lírát majd még képzelje hozzá…

Karczag György: A térkép szerint ismeretlen
Hungarovox Bt., 2012.

(x) A kötet megvásárolható 21% kedvezménnyel az Új Könyvek webáruházban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .