Ilona Andrews: Világok peremén I-II.

Ilona Andrews: Mágikus találkozásAz Ilona Andrews álnév mögé rejtőző házaspár új sorozata igazi kuriózum az urban fantasy és a young adult-regények kedvelőinek.

A kötet leginkább a szerzők által teremtett világ miatt maradhat emlékezetes az olvasók számára. Egyfelől ott van Töredék, a mágiától mentes lét, amelynek mi is részesei vagyunk, másfelől pedig Mágia, ahol minden a varázslatról szól. A kettő között húzódik egy vékony rés, a Perem, amely azoknak ad otthont, akikben mágikus képességek rejlenek, de az oly csekély mértékű, hogy nem lehetnek Mágia lakói. Mindez tökéletesen van ki dolgozva, nincsenek homályos foltok, amit józan paraszti ésszel ne lehetne megérteni. Az első kötetben még feleannyit sem tudunk meg a világ felépítéséről, mint gondolnánk, a második kötet is okoz e téren meglepetéseket, amelyben sokkal sötétebb, véresebb, undorítóbb eseményeknek lehetünk szemtanúi, sőt új, érdekes lények is felbukkannak.

A sorozat másik különlegessége, hogy minden kötetnek más a főszereplője, de mindannyiukat összeköti a Perem. A karakterek viszonylag jól kidolgozottak, nem a szokásos papírmasé figurákat kapjuk. Rose igazi „tökös” csaj, a bizalmatlanság a fő védjegye. Ami pozitívum, hogy sok társával ellentétben nem siránkozik a sorsán, hanem igyekszik maga kézbe venni az eseményeket. Az viszont sajnálatos, hogy a külsejéről nem sok mindent tudunk meg, a szerzők e téren inkább a férfiakra helyezték a hangsúlyt. Két fontosabb férfi jelenik meg a történetben: William, az alakváltó farkas, akit szintén eléggé megviselt az élet, valamint Daclen, a tipikus szépfiú (ezt párszor ki is emelik a regényekben), aki minden zordsága ellenére tud kedvesen is bánni az emberekkel, ha akar. A többi szereplő háttere is megfelelően van kidolgozva, valódi emberi tulajdonságokkal sikerült felruházni őket. Míg az első kötetben Rose és Daclen az igazi főhős, a második rész már Williamról szól és az ő kiválasztottjáról, Cerise-ről, aki Rose-hoz hasonlóan kemény karakter.

Szerelem nélkül már nem is lehet eladni regényt manapság, de itt legalább nem első látásra szeretnek egymásba az arra kiválasztottak, hanem szép fokozatosan jönnek rá, mit éreznek a másik iránt. Valamint bármennyire hihetetlen, szerelmi háromszögről nincs szó, nem kell attól tartania az olvasónak, hogy a fent megnevezett három szereplő között alakul ki rivalizálás. A folytatásban pedig ennél is kevesebb jelentőséggel bír a szerelmi szál, aminek főleg a férfi olvasók örülhetnek. A humor is fontos szerepet játszik a regényekben, a sok kaland és izgalom mellett az olvasó nevetni is tud a tökéletes helyen lévő poénokon, beszólásokon.

Izgalmas, érdekes tehát az a világ, amelyet a szerzőpáros alkotott. A Világok peremén-sorozat első két kötete szinte egyszerre jelent meg magyarul, és ha minden igaz, hamarosan megjelenik a harmadik kötet is. Biztosak lehetünk benne, hogy sok fantasztikus kaland vár még az olvasókra a folytatásokban!

Ilona Andrews: Világok peremén I. – Mágikus találkozás, Világok peremén II. – Áradó hold
Egmont-Hungary Kft.

(x) A kötetek megvásárolhatók 21% kedvezménnyel az Új Könyvek webáruházban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .