Joanna Trollope: A másik család

Joanna Trollope: A másik családEgy férfi – két család, a legrövidebben talán így lehetne összefoglalni Joanna Trollope bemutatkozó regényét. Olvasás közben végig Jodi Picoult regényei jutottak eszembe, mert ahogyan ő, Trollope is egy nem hétköznapi, mégis bárkivel megeshető történetet dolgoz fel.

A híres zenész, Richie húsz évvel korábban elhagyta akkori feleségét és fiát, hogy új életet kezdjen Chrissie-vel, akitől később három gyermeke született. Váratlan halála azonban mindent felborít: végrendelete miatt a két családnak találkoznia kell. Ha csak átvitt értelemben is, a bigámia kérdéskörét járja tehát végig a szerző, sok érdekes szereplő segítségével. Egyfelől itt van Margaret, a korábbi feleség, aki teljesen érthető okokból haragot érez az „új asszony” iránt. Az ő karaktere az, amelyikkel könnyebben tud azonosulni az olvasó, hiszen őt nem a gyűlölet, hanem a keserűség és a szomorúság vezérli mindvégig. Ezzel szemben kevésbé érhető Chrissie utálkozása, hiszen az, hogy nem teljesedhetett be a nagy álma (nem lehetett Richie férje), nem Margaret hibája, hanem az elhunyt élettársáé, amiért nem bontotta fel a korábbi házasságát. Másfelől ott vannak a gyerekek, akik személyében újabb érdekes karakterekre bukkanhat az olvasó. Az új kapcsolatból származó Amy és féltestvére, Scott üdítő színfoltok ebben a gyűlölködéssel teli történetben. Ők azok, akik az ellenségeskedés helyett szeretnék megismerni a másikat, akik próbálják a pozitív oldalát nézni a dolgoknak. A másik két gyerek, Tamsin és Dilly érzelmei kissé eltúlzottak, az ő végtelen gyűlöletükre sincs ésszerű magyarázat.

A szerző tehát igyekezett az összes fontosabb karaktert megfelelően kidolgozni és valós tulajdonságokkal felruházni őket. Ez többnyire sikerült is, a mindnyájukat érintő tragédia után egytől-egyig elindulnak a saját útjukon, döntéseket hoznak, megküzdenek a saját életükben bekövetkező akadályokkal. Érdekes látni, milyen különböző módon dolgozzák fel Richie halálát, igyekeznek nélküle leélni az életüket. Amennyire sikerült hiteles karaktereket megalkotnia Trollope-nak, annyira sikerült viszont hiteltelenre a problémák megoldása, így az olvasó a regény végeztével jogosan érezheti úgy, hogy a szereplők túl hamar túlléptek a férfi elvesztésén.

A kötetnek nincs annyi mondanivalója, mint Jodi Picoult regényeinek, ugyanakkor érdekes gondolatokat ébreszthet az olvasóban. Az egyik, hogy soha ne ítéljünk el senkit a tetteiért, amíg nem ismerjük mindkét oldal álláspontját. A történet folyamán folyamatosan változik az olvasó véleménye a két családról, hol az egyikkel érez együtt, hol a másikkal. De talán ennél is fontosabb azon elgondolkodni, hogy melyik is volt Richie igazi családja, és melyik volt „a másik” – már ha meg tudjuk fogalmazni egyáltalán, mitől család a család.

Joanna Trollope: A másik család
Kossuth Kiadó, 2012.

(x) A kötet megvásárolható 21% kedvezménnyel az Új Könyvek webáruházban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .