John Scalzi: Szellemhadtest (Vének háborúja-sorozat, 2. rész)

John Scalzi: SzellemhadtestBár nélkülözi az első rész eredetiségét, annál kiforrottabb, kidolgozottabb és legalább olyan jó történet: a tavalyi év egyik legjobb sci-fijének megjelent a folytatása.

A kiindulópont, a háborús helyzet a galaxisban ugyanaz, mint a Vének háborújában: a Szellemhadtest ugyanis a folytatása annak, bár önállóan is élvezhető, független történet. Az első részben a Szellemhadtest még csak érintve lett, mint érdekesség, mint egy speciális haderőnem, ez a történet viszont teljes egészében a szellemkatonák között játszódik. Charles Boutin, egy fontos posztot betöltő katona áruló lett, de az elméje lenyomatát maga után hagyta. Ezt betöltik egy szellemkatona fejébe, hogy megpróbálják kitalálni, miért lett az illető áruló és hogyan lehetne őt megállítani. Szellemes alaphelyzet, és a belőle következő történet is fantáziadús. Azt nem mondom, hogy nagy meglepetéseket tartogat, sőt a fordulatok inkább sablonosak, menet közben kitalálhatók, de az alaphelyzet annyira érdekes, hogy az olvasót mindenképpen foglalkoztatja, mi lesz a történet vége.

Az első rész számtalan filozófiai kérdést tárgyalt a klónozásról, a gyerekkatonákról és így tovább, ez a rész viszont elsősorban a történetre koncentrál. A klónozásról mondjuk elég sok szó esik, de itt is csak technikai kérdések merülnek fel, azok viszont annál érdekesebbek. A kötet sokkal részletesebben tárgyalja viszont a galaxisbeli harci helyzetet is – ez egy igazi háborús könyv! Visszafogottabb lett a humor is, nincsenek disznó viccek, maradt viszont a valóban szellemes viccelődés. Természetesen akcióban sincs hiány, a szereplők is érdekesek és árnyaltak, az elképzelt jövő is konzisztens maradt – tulajdonképpen a könyv minden egyes bekezdéséből látszik, hogy Scalzi a második regényére milyen jól belejött az írásba. Az ötletei is nagyon jók – ez egy kitűnően kitalált és felépített, színvonalas sci-fi, a műfaj rajongói számára csakis ajánlani tudom!

John Scalzi: Szellemhadtest
Agave Kiadó, 2013.

1 comment for “John Scalzi: Szellemhadtest (Vének háborúja-sorozat, 2. rész)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .