Kordos Szabolcs: Taxisvilág, Hungary

Kordos Szabolcs: Taxisvilág, HungaryHa az olvasó tudni szeretné, hogy milyen, és miért ilyen a budapesti taxizás, először Diósi Pál: Bolhát pórázon című könyvét olvassa el. Ha azzal végzett, utána ajánlom ezt is.

A Taxisvilág, Hungary a címével ellentétben kizárólag a budapesti taxizásról szól, de ezt a témát viszonylag jól körbejárja. Diósi Pál szociológus húsz évvel ezelőtti kötete azonban ugyanerről szólt, kitűnően sikerült és Kordos Szabolcsnak ezúttal nem sikerült felülmúlnia. Diósi tudós volt, maga is meg akarta ismerni és a maga mélységében bemutatni a témát, de ez egyáltalán nem ment az olvasmányosság rovására, sőt, a könyv kifejezetten szórakoztató is egyben. Kordos Szabolcs viszont bulvárújságíró, ezért elsősorban szórakoztatni akart, vagyis az olvasó érzelmeire hatni, és sokkal kevésbé alapos. Diósi könyvében a legtöbb korabeli taxis és taxis cég a saját nevén szerepelt, ami egyben hitelesítette is a könyvet, Kordosnál kizárólag álnevek vannak, álnéven pedig bárki mondhatott volna bármit is. Diósi könyvének valódi társadalmi apropója volt: a taxisblokád, Kordosnak ezúttal ilyen apropója nem volt, esetleg Ferihegy lehetett volna, bár amint a könyvből is kiderül, az is inkább bűnügyi történet, mint társadalmi…

Amiért mégis szívesen ajánlom elolvasásra ezt a könyvet is, az az aktualitása. Viszonylag jól követni lehet belőle, hogy milyen változások történtek az elmúlt húsz év alatt a budapesti taxizásban, és persze azt is, ami változatlan maradt. Ugyanúgy vannak például hiénák és vannak tisztességes taxisok, ahogy az utasok között is vannak rendes emberek és bűnözők. Érdekes új színfoltot jelentenek a limuzinsofőrök és a sofőrszolgálatok történetei, húsz éve ilyenek még egyáltalán nem voltak, és a maffia sofőrje is érdekes sztorikkal szolgál (bár az ideje nagy részében ő is csak prostituáltakat szállított). Hiányoltam viszont a vezetéstechnikai érdekességeket, ha már a taxizás elsősorban az autóvezetésből áll, illetve hogy a taxisok szerint hogyan változott mostanában a közlekedési kultúra Budapesten. A könyv társadalmi vagy politikai kérdéseket sem tárgyal, csak néhány eladósodott taxis szerepel benne, ahogy a technikai fejlődésről sem esett szó, például GPS mellett mennyivel lett kevesebb a taxizáshoz szükséges városismeret?

Úgyhogy én egy sokkal alaposabb könyvet vártam ennél, kétségtelen viszont, hogy így is szórakoztató, a diszpécserek történetei például kiválóak a részegen hörgő ügyfelektől kezdve az illetőig, aki cím gyanánt elmondta, hogy éppen az anyjánál volt, és kérte, hogy menjenek el érte…

Kordos Szabolcs: Taxisvilág, Hungary
XXI. Század Kiadó, 2012.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .