Kimberly Derting: Eskü

Kimberly Derting: Eskü - Amikor a szó a legveszélyesebb fegyverKimberly Derting könyve egy disztópikus jövőbe helyezett tündérmesébe kalauzolja az olvasót.

A távoli jövőben a kegyetlen Sabara királynő országában különböző kasztokban élnek az emberek, ahol saját, a többiek számára érthetetlen nyelvet beszélnek. A törvények szigorúak, megszegésükért halál jár. A mágikus erővel bíró királynő uralkodása a végéhez közeledik, sürgősen utódot kell találnia, mielőtt a lázadók nagyobb hatalmat nyernének. Charlie, a kereskedőkasztban született fiatal lány eközben súlyos titkot őriz: tökéletesen megérti az összes nyelvet. Márpedig ez veszélyes tudás ebben a világban.

A könyv alapötlete jó, azonban a megvalósítással már akadnak problémák. Az írónő gördülékenyen, érdekesen ír, mégsem sikerül a könyvet megszerettetni. A történet kidolgozatlan, nem igazán történik benne semmi, csak azt a rövid időszakot meséli el, amikor az idős királynő ellen felkelők indulnak, miközben Charlie rájön, ki is ő valójában és közben még szerelmes is lesz. Méghozzá elég hirtelen: meglátják egymást és onnantól nem is tudnak másra gondolni. Már az is pozitívum, hogy az írónőnek lett volna esélye, mégsem használta ki a mostanában divatos szerelmi háromszög lehetőségét, amiért igazán hálásak lehetünk.

A másik probléma a történet alapötletéből származik, mely szerint a kasztok különböző nyelveket beszélnek, hogy ne értsék egymást, amire azért van szükség, hogy ne tudjanak fellázadni. De mivel kommunikálni azért szükséges a többi kaszttal, például Charlie családjának is van egy étterme, ahová minden kasztból járnak, ezért van közös nyelv is, amit mindenki ismer és használhat. Így felesleges is a külön kasztnyelv, aki lázadni akar, a közös nyelven is fog tudni, nem ez fogja megállítani.

Charlie, a főszereplő lány kissé suta, de egy 17 éves lánytól egy ilyen világban ez még elfogadható, mégsem könnyű beleélni magunkat a helyzetébe. Pozitív, ahogy a kishúgát védelmezi, de egy főhőstől ennél többet várnék, mint hogy csak sodródjon az árral, és ez a könyvnek is meghatározza a hangulatát. Több érzelem kellett volna, mert a történetből adódó fenyegetést, félelmet nem igazán lehet kiérezni belőle. A másik főszereplő Max, akibe Charlie beleszeret, szimpatikus, kedves fiú, de erős érzelmeket ő sem vált ki az olvasóból. A mellékszereplők, Charlie kishúga, barátai kedvelhetőek, még Brooklynn, a tipikus legjobb rossz barátnő, akit valamennyire megértünk, amikor belelátunk az életébe és motivációiba. Mégis Xander az egyetlen, aki egyedi, kemény de mégis szerethető jellemvonásokkal rendelkezik, így őt lehet a legjobban megkedvelni.

A kiadás szép lett, a borító látványos, figyelemfelkeltő. A szövegezésben egyértelmű a különböző nyelvek kiemelése, ami megkönnyíti az olvasást. Az Eskü tehát egy tipikus ifjúsági romantikus-fantasztikus könyv. Meglepő, hogy a felsorolt hibák ellenére is olvastatja magát, és mint a főszereplő, sodródunk a mesében. Ha könnyű olvasmányt szeretnénk, akkor ez egy átlagos tini-romantikus könyvnek aranyos, de túl sokat ne várjunk tőle azért.

Kimberly Derting: Eskü
ÉTK Kiadó, 2012.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .