Badár Sándor – Horváth János: Határtalanul

Badár Sándor - Horváth János: HatártalanulÚjabb kötetnyi szórakoztató történet jelent meg az ismert szerzőpárostól. A viccesen “a trilógia negyedik részének” nevezett könyvben elsősorban azokra az élményeikre koncentrálnak, amelyeket külön éltek át a 92-es téli olimpia óta, tehát egymásnak is újdonságként mesélik el.

Mindenekelőtt Horváth Jánosnak arról az alaszkai időszakáról van szó, amikor szánhúzó versenyekre készített fel kutyákat. Strandon lehet igazán érdekes erről olvasni: amikor napokig állt a szánon a mínusz 30-40 fokos hidegben a kutyák mögött, átugrott a szarvas a feje felett, WC-znie kellett neki és a kutyáknak is, beszakadt alattuk a tó jege, hat méter magas volt a hó, eltévedt, a szabadban kellett töltenie az éjszakát… Alaszka méretei, távolságai is érezhetőek a könyvből, mint amikor napokig haladt nagy sebességgel valamerre, és végig ugyanazt az egyforma fehér semmit látta…

Badárnak ehhez képest Csehországról vannak vicces történetei, ahol különböző furcsa emberekkel ismerkedett meg, együtt ivott velük, majd szánhúzó kutyákkal üzletelt. A szerzőknek közös történeteik is vannak, főleg a farkasokat szelídítő barátjukról, aki a farkasokat döglött tehenekkel etette, és akinek még egy vak tigrise is volt… Természetesen mindegyik sztori vicces, laza és szórakoztató, talán a különböző állatok párosításáról szólók gusztustalanok egy kissé, különösen a lovas, de aki ismeri már a páros korábbi könyveit és stílusát, az itt sem fog fennakadni.

Engem egy kissé zavart, hogy a személyes fellépéseikről a könyvbe is áthozták azt a rossz szokást, hogy folyton egymás szavába vágnak, mert jobban megakasztják a másik meséjét, mint amennyire a közbeszólások viccesek. De így is működnek azért a történetek, Alaszkától Szentesig, vagy keresztül az Alföldön, ahol majdnem eladták Badár barátnőjét a beduinoknak egy tevéért… Nagyon jól sikerült még a borító belső része is, amelyen az eseményeket fényképekkel illusztrálják. Az ember máskülönben talán el sem hinné a sztorik egy részét, akkora marhaság, pedig ott van, tényleg a vak tigris, Horváth János a szánon és a dagadt kisgyerek a Golden Gate híd előtt…

Badár Sándor – Horváth János: Határtalanul
Jaffa Kiadó, 2013.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .