James Smythe: A felfedező

James Smythe: A felfedezőKlasszikus űrhajós sci-fi és krimi egyben, ami a technológiai csodák helyett a szereplők személyiségének, lelkivilágának bemutatásában erős.

A nem túl távoli jövőben expedíciós űrhajó indul sosem látott messzeségekbe a Naprendszerbe, és a legénység tagja egy újságíró is, aki blogot ír az eseményekről. Sajnos azonban sorban mindenki meghal az űrhajón – az újságírót kivéve, aki egyedül nem tud visszafordulni a Föld felé, így miután a kommunikáció is megszakad, hirtelen rendkívül magányossá válik. Érdekes, de jól ismert szituáció, és a könyvvel ez a legnagyobb probléma: sci-fi szempontból csupa ismert elemből építkezik, és amit kihoz belőlük, az is csak mérsékelten eredeti: Aliens (más is van még a hajón rajta kívül), Vissza a jövőbe (találkozni a múltbeli/jövőbeli önmagunkkal), Mátrix (hogyan lehet kitörni az idő örökös ismétlődéséből) – én ezeknek a filmeknek a meghatározó elemeit ismertem fel a könyvben. Amikor ugyanis a főhősünk a magány helyett végül az öngyilkosságot választja, visszakerül a múltba, ugyanabba az űrhajóba. Ott elbújik és szó szerint a falból nézi újra a már átélt az eseményeket.

Az eredmény egy kellemesen fordulatos krimi lett, amiben az időutazó főhős felderíti a társai halálának okát. Egyben lélektani dráma is, mert a nyomozás során a társairól és önmagáról is megdöbbentő ismereteket szerez. Pszichológiailag hatásos tehát a történet – pont az ellenkezője John Scalzi magyarul szintén most megjelenő könyveinek, amelyek humorosak és akciódúsak, de a szereplők érzelmeit és személyiségét nem adják vissza ilyen jól. Itt a legkülönbözőbb érzések és ezek következményei keverednek egy szűk helyen, ami egyébként bárhol máshol is megtörténhetett volna, a sci-fi és az űrhajózás mintha csak jelképes helyszín lenne a drámához. Technikailag sem konzisztens a történet, a falban bujkálás és a sok tágas helyiség egy űrhajóban például eleve elég nagy marhaság, de pont a jelképesség miatt ez nem olyan zavaró. Ezért inkább azoknak ajánlom a könyvet, akik vagy eleve sci-fi rajongók, számukra ez egy korrekt, jól megírt időutazós történet, vagy akik szeretik a lélektani drámákat és a fordulatos krimiket, ők sem fognak csalódni.

James Smythe: A felfedező
Gabo Kiadó, 2013.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .