Hisham Matar: Egy eltűnés anatómiája

Hisham Matar: Egy eltűnés anatómiájaA szerző újra visszatért a politikai elnyomás és az eltűnt személyek témájához. Vajon van még mondandója a kérdésről?

Az Egy eltűnés anatómiája cselekményében erősen hasonlít Hisham Matar előző, Férfiak földjén című regényének történetére. A legfőbb helyszín ezúttal Egyiptom, egy másik muzulmán ország elnyomó katonai rezsimmel, ahol a hatalomnak útban lévő személyeknek minden nap okuk van aggódni az életükért és a családjukért. A főszereplő itt is egyetlen fiú, aki ezúttal a mostohaanyjával kerül különleges érzelmi kötelékbe, és akinek az apja szintén eltűnik. A két történet tehát nagyon hasonló, de a szerző mégsem ismétli önmagát, tud új nézőpontot megmutatni a művében.

Fontos különbség, hogy a főszereplő fiú időközben felnő, és a felnőtt narrátornak köszönhetően a stílus is érettebb, érzelmileg árnyaltabb, komolyabb. A cselekmény egy idő után áthelyeződik Európába, Egyiptom politikai hátteréről kevesebbet tudunk meg, az elnyomás hétköznapokban való megjelenése is kisebb szerepet kap. A hangsúly ezúttal a főszereplők érzésein van, az állandó bizonytalanságon, amely évekig tart. Az apa eltűnik, és nem kerül elő később sem megkínozva, megalázva, nem érkezik hír a haláláról sem. Egy fontos személy elvész az életünkből, és nem is tudni, pontosan miért, hogyan történt, viszontlátjuk-e még, hallunk-e róla: ez nagyobb teher, mint a biztos halálhír lenne. Meddig lehet kutatni, reménykedni? Hogyan lehet feldolgozni a veszteséget, és a bizonytalanságot? A lényeg tehát nem maga az eltűnés, hanem az a hatás, amit a környezetére tesz.

Hisham Matar ezúttal is magabiztosan vezet minket a történetben, jó stílussal megírt könyv, olyan helyzetet mutat be, ami számunkra szerencsére egyre kevésbé ismerős, mégis könnyen átélhető, átérezhető, elgondolkodtató írás. Hidegháborús kémregények cselekményét idézi az emberrablás motívuma, de sokkal érzékenyebb nézőpontból kerül bemutatásra. Mégis, mintha lenne benne némi súlytalanság, olvasás közben leköt, és fenntartja az érdeklődést, de a hatása nem tartós. Számomra legalábbis hamar a könnyen felejthető regények közé került.

Hisham Matar: Egy eltűnés anatómiája
Animus Kiadó, 2013.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .