Phyllis T. Smith: A Palatinus-domb lányai

Phyllis T. Smith: A Palatinus-domb lányaiEgy újabb izgalmas történelmi regény Augustus császár korából, a császárt körülvevő nők szemszögéből: tanúi lehetünk, mekkora befolyással bírnak a férfiak felett, hogyan szólnak bele a birodalom vezetésébe és az emberi életek feletti döntésekbe.

Két év telt el az előző kötet vége óta, lezajlott az egyiptomi háború, Augustus császár diadalmasan tér vissza Rómába. Mivel Egyiptom elbukott, Kleopátra és Marcus Antonius meghalt, a császár magával viszi Rómába a gyerekeiket. Szeléné, Kleopátra lánya nevelését Lívia veszi kézbe, így a könyv témája Szeléné, valamint a már ismerős Lívia és Júlia további sorsa lesz.

A három nő összefog és együtt mindent megtesznek a birodalom érdekében. Például ebben a korban még nem volt gyakori a szerelemből való házasodás, így Júliát, a császár lányát többször is a birodalom érdekeit szem előtt tartva adják férjhez. A házasságok politikai szempontból általában jól sikerültek, Júlia viszont soha nem volt igazán boldog. A romantikus regényekből megismert szerelmet kereste, de mivel ezt a férjeiben nem találta meg, szeretőket tartott, megkeserítve ezzel az apja életét. Ezek a részek nagyon jól bemutatják a császár természetét: igaz, hogy uralkodó, de a családja mindennél fontosabb számára, és még akkor is szem előtt tartja a lánya érdekeit, mikor az szembefordul vele.

A könyv már nem elsősorban Líviáról szól, de ő is sokat szerepel benne: még mindig igazi példakép, tökéletes felesége a császárnak, akit imád, és próbálja a lehető legjobb embert kihozni belőle. Augustus császár híres volt a kegyességéről, ami nagyrészt Líviának köszönhető.

Az író kutatómunkájának köszönhetően újabb érdekes szeleteket ismerhetünk meg a három nő, valamint a császár életéből. De feltűnik Agrippa is, a hírhedt hadvezér, aki most már csak egy fásult öregember. Tiberius, aki hiába kiváló hadvezér, mégis úgy érzi, hogy nem tud kilépni a testvére árnyékából, ezért eltorzul a személyisége. Ő lesz Júlia harmadik férje, és mindenki attól fél, mi történik, ha ő kerül a trónra. És szerepel Maecenas is, Augustus barátja, aki a férfiakhoz vonzódik, még a császár szeretőjeként is emlegetik…

A könyv történelmi háttere ezúttal is valós, ezúttal is csak kiszínezte a szerző a tényeket, így tette olvasmányossá, befogadhatóvá az olvasók részére. Az előző kötethez hasonlóan, ez a regény is érdekes és szórakoztató, és nem csak a történelmet, hanem a romantikus regényeket kedvelőknek is ajánlom!

Phyllis T. Smith: A Palatinus-domb lányai
Agave Kiadó, 2017.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .