Jo Frost: A csecsemőkor nagy kérdései

Jo Frost: A csecsemőkor nagy kérdéseiAz Egyesült Királyság legismertebb csecsemőgondozójának könyve az egyik legjobb babaváró ajándék, amire egy kismama vágyhat. Mivel az első fejezetei még a várandósággal foglalkoznak, már a kezdetektől sokat tanulhat belőle az anyuka.

A könyv a baba fogantatásától egyéves koráig fonja csokorba a tudnivalókat. Ez az időszak is négy részre van osztva, az első témája a baba születése előtti és közvetlenül a szülés utáni időszak. Jo Frost felkészít minket, hogyan legyünk magabiztos szülők és ne féljünk az előttünk álló kihívástól. A legfőbb dolgunk ebben az időszakban az önbizalom növelése és a pozitív gondolkodás. Nem csak az első gyerekes szülőkre gondol, külön részt szán a második baba érkezésével kapcsolatos aggodalmaknak is. Tanácsot ad például ahhoz, hogyan vezessük fel a nagyobb gyereknek a picur érkezését, és megnyugtat minket azzal kapcsolatban, hogy a legtöbb szülő tart attól, hogyan tudja majd a két gyerek igényeit egyszerre kielégíteni. Az is nagyot tetszett, hogy segít összeállítani a kórházi csomagot a kismamának, ez sokaknak okoz fejtörést a baba születése előtt.

Az első fontos döntések is itt kerülnek kivesézésre. A névadás, a munka felfüggesztése, a szoptatással kapcsolatos érvek és ellenérvek. Ez a könyv volt az első, ahol végre nem azt olvastam, hogy csak az az igazi anya, aki szoptat. Sokan hajlamosak lenézni vagy lehordani a szoptatni nem akaró vagy nem tudó anyukákat, itt viszont egy szakembertől olvashatjuk el, hogy az anyatejes táplálás fontos, de teljesen mindegy, hogy azt szoptatással vagy cumisüvegből való etetéssel oldják meg a szülők. Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai is, a legfontosabb, hogy az anyuka jól érezze magát, mert akkor a baba is kiegyensúlyozott lesz.

A második rész a baba első életévéről szól. Tökéletesen kidolgozottnak éreztem ezt a részt, nem volt olyan téma, amit ne érintene a könyv. A gyerek fejlődésében általában negyedévente történik észlelhető változás, ezért három hónapos bontásban foglalja össze a tudnivalókat. Az első három hónap a „legkritikusabb” a szülők számára, nem elég az új családtaggal megismerkedniük, de a fáradtsággal is meg kell küzdeni. Szerintem ez a rész a legérdekesebb a könyvben, nagyon sok jó tanácsot ad. Segítséget nyújt a természetes úton szült és a császáros anyukáknak is a felépüléshez, és próbálja megnyugtatni őket a testük változásaival kapcsolatban. Itt is felhívja az olvasó figyelmét, hogy csak akkor kerülnek a helyükre a dolgok, ha az anyuka magára is tud időt szánni. Felhívja a figyelmet a nagymamák, a dadus és a takarítónő szükségességére. Tetszett az az ötlete is, hogy a kórházba vonulás előtt főzzünk meg és fagyasszunk le ételeket, mert a gyerek születése után nem lesz időnk főzőcskézni.

A baba fejlődése is az első három hónapban a legszembetűnőbb. Nagy figyelmet fordít a fegyelmezett napirend kialakítására, ami a baba kiegyensúlyozott kedélyéhez elengedhetetlen. Itt újból kitért a csecsemő táplálékszükségletére, a szoptatásra, és megdönti a cumizással és az ölben tartással, ringatással kapcsolatos tévhiteket is. Szerinte igenis adjunk cumit a gyereknek, ha megnyugtatja, és ringassuk is a gyereket, mert szüksége van a testközelségre.

Minden negyedév kapcsán kitér a baba fizikai gondozására is, az öltöztetésre, fürdetésre, pelenkázásra, és a táplálékszükséglet is negyedéves táblázatokban van összegezve. Különböző játékokat ajánl, amelyek fejlesztik a gyerek mozgását és beszédkészségét, ilyen például a csip-csip csóka és a különböző vizes játékok, mert a kicsik nagyon szeretnek pancsolni a vízben.

A harmadik rész a különleges esetekről szól: milyen ikreket a világra hozni, és utána együtt élni velük, milyenek a koraszülöttek és az örökbe fogadott gyerekek, és végül elérkezünk az első születésnaphoz is. Igaz, csak fél oldalt szán rá, de szívbemarkoló, ahogy megfogalmazza, mennyi mindenen kell keresztülmenni, és mennyi örömben volt részünk az első gyertya meggyújtásáig.

A negyedik részben a betegségekről van szó, melyiknek mik a tüneteik és mikor mi a teendő. A legtöbbnél rögtön orvoshoz kell fordulni, a kevésbé veszélyesekhez házi praktikákat is ajánl. A magyar kiadásban a könyv végén benne vannak a budapesti kórházak és ügyeletek címei, ez is hasznos lehet.

Minden percét élveztem a könyv olvasásának. Mindenhol olvastam újat, ha csak apróságot is, és végig éreztem a szerző profizmusát. Jo Frost mer újítani, ki mer állni a saját véleménye mellett, és ezzel sok anyukának a segítségére lehet.

Jo Frost: A csecsemőkor nagy kérdései
Park Kiadó, 2014.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .