Mark Lawrence: Bolondok hercege (A Vörös királynő háborúja, 1. rész)

Mark Lawrence: Bolondok hercegeMegérte várni Mark Lawrence legújabb regényére, bár a korábbiakhoz képest mások a szereplők, a történet, de még a stílus is: a léhűtő Jalan herceg és a lelkiismeretes Snorri, a viking próbálja megtörni a kettejüket összekötő átkot.

Jalan Kendeth herceg a Vörös királynő egyik unokája a sok közül, és nem éppen a kedvenc. Jal ugyanis nemtörődöm, gyáva, cinikus alak, aki sekélyes életét kocsmákban, fogadásokon és léha nők között tölti, amíg egy napon a Néma Nővér átka össze nem köti sorsát Snorri ver Snagasonéval, a harcos vikingével. Snorri pont az ellentéte a hercegnek: egyenes, jólelkű, és a harc legkisebb jelére baltát ránt. Ez a remek kis páros indul el együtt északra: Jalan, hogy megtörje az átkot, Snorri pedig, hogy bosszút álljon a családjáért.

A történet stílusa laza, humoros, és bár érezhető a háttérben húzódó vész, mégsem lesz komor. A könyv ugyanabban a világban játszódik, mint a Széthullott Birodalom trilógia, azzal párhuzamosan. Nem szükséges ismerni hozzá a trilógiát, bár anélkül elég hiányos információkból kell összerakni a világképet, viszont aki meg olvasta, annak nem lesz sok meglepetésben része egy darabig.

A történetet nem bonyolította túl a szerző, az egész regény az útjukról szól, és bár kevésbé mozgalmas, egyáltalán nem unalmas. Legfőképp a két főszereplőről és a köztük kialakuló kapcsolatról szól, két teljesen ellentétes emberről, akiknek nem elég megbirkózni a nehézségekkel, még egy angyal és egy démon is jobbnál jobb ötleteket suttog a fülükbe… A két főszereplő élettel tölti meg a lapokat, és bár ebben a részben a sztori még szegényes, a regény teljes értékű, és remek folytatást ígér. Természetesen akadnak hibái, például sokaknak ismerős lehet az a részlet, miszerint holtak serege gyülekezik a hideg északon, hogy végezzen az élőkkel…

A magyar fordítás remek, és a kemény táblás kiadás miatt a könyv abszolút igényes, jó érzés kézbe venni. Ajánlom azoknak is, akiket elrettentett a korábbi Lawrence-regények véres, brutális stílusa, mert ez a regény más, könnyebben befogadható és szórakoztató, miközben megtartja Lawrence egyedi stílusát is.

Mark Lawrence: Bolondok hercege
Fumax Kiadó, 2014.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .