dr. Tóth András: Útmutató a jómódú élethez

Tóth András: Útmutató a jómódú élethezTóth András valószínűleg a legismertebb magyar pénzügyi tanácsadó: magánszemélyeknek és vállalkozóknak népszerű hírlevelet ír, pénzügyi tanácsokat adott a TV2 Napló című műsorában és ez már a harmadik megjelent könyve. A témája, hogyan élhet bárki jómódban, biztonságban, és közben hogyan érheti el a céljait.

A pénzügyi egyensúly eléréséhez az első lépés a meglevő vagyon, például a lakás, az értéktárgyak stb. felmérése, amelyeket a szerző szerint csak kevesen tudnak az értékükön kezelni és figyelembe venni, különös tekintettel az amortizációra, ehhez ad tehát segítséget. A következő téma a pénzügyi napló vezetése és a költségcsökkentés – meglepő dolgok derülnek ki, ha valaki elkezdi nyomon követni és összegezni, mire mennyit költött az elmúlt hónapban. Szó van ezután a bevételnövelés lehetséges módszereiről, elsősorban a tanulásról, majd az ingatlanokról, amelyeket mi, magyarok szinte kizárólag vásárolni akarunk, sokkal kevésbé bérelni. Hitelek és a visszafizetésük, a gyerekek felkészítése, hogy legalább miattuk már ne fájjon a fejünk öregkorunkban…

A Biztonság című rész szól a tartalékokról és a biztosításokról, mert csak egy dolog biztos: a váratlan események bekövetkezése. A Stratégia című részben pedig a célok eléréséhez használható pénzügyi eszközöket mutatja be: bankbetétek, részvények, befektetési célú ingatlanok, portfóliók és ügynökök sorakoznak fel. Ez a rész is egyértelmű és hasznos, de a matematikai alapokat, konkrétan a kamatos kamat lényegét, a hosszútávú hatást érdemes lett volna a könyvben is kifejteni, ugyanis ez a lényege az egésznek. Szerencsére ez bepótolható a szerző online elérhető írásaiból is, ezt a könyv elolvasása mellett is érdemes megtenni, például az alábbi bejegyzéseiből:

Persze ahogy a kamatos kamat hosszútávú hatásának, a könyv többi részének is inkább a középiskolai oktatásban lenne a helye. Egyáltalán nincs ugyanis rendjén, hogy a nagykorúvá váló fiatalok ezekkel a pénzügyi alapismeretekkel még nem rendelkeznek. Szerencsére egy átlagos középiskolai tankönyvvel ellentétben Tóth András nagyon jó stílusban tálalja mindezt: közérthetően, világosan és egyértelműen, miközben nem nézi le az olvasóját.

A könyv nagy része már megjelent a szerző hírleveleiben vagy a weboldalán, a Hogyan másszunk ki – Tervezés című fejezet például szó szerint ugyanaz a weboldalon, mint a könyvben is. Csak az internetről ugyanakkor nehéz lenne ilyen strukturált, egységes tanácsadó csomagot összeállítani, ezért aki úgy érzi, hogy a pénzügyi műveltség terén még lenne mit bepótolnia, érdemes a komplett könyvet is elolvasni.

(Update: “T. András (…) jelentős kárt okozó csalás gyanúja miatt előzetes letartóztatásba került, és büntetőeljárás indult ellene.” (hvg.hu) – de ettől még a könyv jó.)

dr. Tóth András: Útmutató a jómódú élethez
Efficenter Kft., 2015.

1 comment for “dr. Tóth András: Útmutató a jómódú élethez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .