Michael Dobbs: Kártyavár (House of Cards)

Michael Dobbs: KártyavárTegye fel a kezét, aki tudta, hogy a House of Cards is egy regényen alapul! Ráadásul egy jellegzetesen brit regényen, ami viszont pont olyan feszes és hangulatos, mint a Kevin Spacey-féle amerikai tévésorozat.

A regény háttere, hogy Michael Dobbs, a regény szerzője Margaret Thatcher kabinetfőnöke volt, és miután 1989-ben harmadszor is győzelmet aratott a brit Konzervatív Párt, Thatcher az aktuális kormány-átalakítás során kirúgta Dobbs-t. Ő pedig a frusztrációját egy könyv megírásában töltötte ki – ez lett a House of Cards, a trilógia első része.

A regény tehát Londonban, az angol Parlament kulisszái között játszódik, ahol a választási győzelem után Francis Urquhart, a brit kormány tagja jegyzéket nyújt be a miniszterelnöknek arról, milyen változtatásokat kellene végrehajtania a kormányban. A miniszterelnök azonban egy másik tanácsadóra hallgat, semmilyen változtatást nem hajt végre, Urquhart sem tud előrelépni, így támadásba lendül… Sajnos a történet eleje kifejezetten gyenge – amíg Urquhart nem fordul a miniszterelnök ellen, semmi érdekes nem történik. Ezután viszont egy kábítószerező kollégája kihasználásával bűnügyeket hajt végre, megtámadja politikustársai gyenge pontjait anélkül, hogy azok rájönnének, hogy ő van a botrányok hátterében, sőt a gyilkosságoktól sem riad vissza…

Ez a regény lett tehát a megjelenése után huszonöt évvel, a hasonló című tévésorozat kedvéért átírva az Amerikai Egyesült Államok viszonyaira. A környezeten kívül a történetszálakban is vannak különbségek, de nem túl lényegesek: eleinte zavaró volt az Urquhart nevet olvasni Underwood helyett, de ahogy beindul a történet, a regény pont ugyanolyan lehengerlő, mint a tévében. Sőt, a stílusa is ugyanolyan jó – Urquhart mondatainál tisztán hallatszik Kevin Spacey zseniálisan kimért, udvarias és ravasz hanghordozása.

A könyv története a tévésorozat első évadát fedi le. Érdekesség, hogy a szerző az amerikai kiadás alkalmából felfrissítette a regényt, feszesebbé tette a párbeszédeket és a történet végét az újságírónő vonatkozásában a tévésorozathoz igazította. Ez a változat jelent meg magyarul is a Kossuth Kiadónál, ami a tévésorozat rajongóinak kötelező darab, de általában a politikai krimik rajongóinak is kitűnő választás.

Michael Dobbs: Kártyavár
Kossuth Kiadó, 2015.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .