Richard Castle: Dermesztő hőség (Castle-sorozat, 4. rész)

Richard Castle: Dermesztő hőségSok újdonságra ne számítsunk: a negyedik kötet nem csak igazodik a tévésorozathoz, de szinte egy az egyben a hatodik évad huszonkettedik része van leírva benne. Ezzel együtt, eddig ez sikerült a legjobban!

A tévésorozat hatodik évadáig az átfogó történetszál Kate-nek az édesanyja halála utáni nyomozása – mindig megold egy-egy bűnügyet, de folyamatosan dolgozik az édesanyja gyilkossági ügyén is. A könyvek is hasonlóak, de itt már most, a negyedik részben eljutottunk Cynthia Heat gyilkosának megtalálásához. Nagyon jó, hogy ez a könyv témája, mert így Nikkit, a könyvbeli nyomozónőt és a családját is alaposabban megismerhetjük, és az is kiderül, Rook miért szeretett bele és miért tart ki mellette a végsőkig.

A történet szerint Nikki édesanyját, a tehetséges zongoraművészt az otthonában gyilkolták meg, miközben a lányával folytatott telefonbeszélgetést. Ahogy a tévésorozatban is, Nikki arra teszi fel az életét, hogy megtalálja anyja gyilkosát, így lesz nyomozó a rendőrségnél. Az aktuális nyomozást pedig egy olyan haláleset ügyében folytatja, ami nagyon hasonlít az anyja esetére, sőt a tett helyszínén megtalálják Nikki egyik régi bőröndjét is. Kiderül, hogy az áldozat az anyja egyik volt barátnője, szintén zenész, akivel fiatalkorukban egy együttesben is játszottak, majd egy párizsi út során mindkettőjük élete hirtelen megváltozott. Nikki eszét vesztve veti bele magát a nyomozásba, hogy felfedje a két nő körüli titkokat, majd a gyilkos kilétét.

Az eddigi kötetek mások voltak, mint a tévésorozat: Nikki meg sem közelítette Kate-et, mert bármennyire céloztak rá, hogy profi, nem érződött a személyiségén. Rook pedig, aki elvileg Castle hasonmása, inkább hülyegyereknek tűnt, mint sármosnak és viccesnek. Most, a negyedik kötetben sikerült végre igazán úgy megformálni a karakterüket, hogy hasonlítsanak a tévés szereplőkre, és egy profi nyomozó dolgozzon együtt egy sármos íróval.

Az viszont továbbra is jellemző, hogy a könyv hosszabb a kelleténél, és kismillió szereplőt kell megismerni és észben tartani, akik közül valaki majd a gyilkos lesz. A végkifejletkor hirtelen azt sem tudtam, melyik gyanúsítottról van szó – míg a filmben arcokat látunk, a könyvbéli nevekkel semmire se megyünk. Az is elvesz az élvezetből, hogy az alapötletet és a legtöbb fordulatot is a sorozatból vették: Rook követi Nikkit, aki majdnem megöli ezért, majd elrabolják őket, aztán a rosszfiú megrendezett halála – ezek mind benne voltak a tévében is. Az első ilyen koppintás után számítani lehet a többi csavarra is – az utolsó fordulat viszont fenomenálisra sikerült, ez a későbbiekre nézve is meghatározó lesz, így izgatottan várom a következő részt is!

Richard Castle: Dermesztő hőség
Könyvmolyképző Kiadó, 2015.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .