Fábián Janka: Az utolsó boszorkány történetei

Fábián Janka: Az utolsó boszorkány történetei1735-ben, az utolsó nagy boszorkányüldözés idején a tizenöt éves Sárosi Felícia nagynénjét megrontással, boszorkánysággal vádolják. Nem túl üdítő bevezetés egy romantikus történethez, amikor az írónő részletezi, hogyan kínozták anno a boszorkánynak kikiáltott nőket, de szerencsére a könyv további részeiben tartózkodik a szaftos részletektől.

A történet Esztergomban kezdődik, ahol a boszorkányper miatt Felícia családjának helyzete zűrössé válik, a pékségükben már szinte semmi forgalom nincs, ezért kénytelenek Budapestre költözni. Ott Felícia megismerkedik egy boszorkánnyal, és a felmenői példáján felbuzdulva ő is beleveti magát a boszorkánnyá válásba. Megtanulja, hogyan gyógyíthat füvekkel, így ő nem boszorkánynak, hanem gyógyítónak tartja magát. Az olvasó is megismerhet füveket és főzeteket, például a kezdeti terhesség elhajtásához sőt, hogy milyen veszélyes lehet egy ilyen kísérlet…

A kötet fő témája a boszorkányság mibenléte és megélése Felícia számára, a romantikus szálak csak felüdülésként szolgálnak az olvasó számára. Fiatalkori, esztergomi szerelmi csalódása után Felícia Budapesten férjhez megy, és a férjével együtt Bécsbe költöznek, ahol megnyitják közös kávézójukat. Részt vesznek Mária Terézia koronázásán Pozsonyban, ahol Felícia megmenti egy beteg kisfiú életét. A kisfiú családja köszönet helyett feljelenti őt boszorkányságért… Szerencsére előkerül élete szereleme a Szép Gábris, akiben még Esztergomban beleszeretett, és mint hős lovag megmenti őt. Felícia annyira hálás a férfinak, hogy egy szenvedélyes éjszaka után megfogan Zsófia, Felícia egyetlen kislánya… Mária Terézia személyesen is felfigyel rá, amivel megkezdődik életük végig tartó barátságuk, ez a történetszál azonban csak a folytatásban lesz bővebben kifejtve.

A könyv bemutatja a kor néhány sajátos társadalmi jelenségét, például hogy a háborúnak milyen gazdasági és egészségügyi jelentősége volt: Felícia családjának kávéjára nagy volt az igény ebben az időben. Betekintést kapunk a kor kórházainak működésébe, családi drámákat élhetünk át – a könyv egyszerre romantikus és történelmileg hiteles, a stílus összes rajongójának ajánlom!

Fábián Janka: Az utolsó boszorkány történetei
Libri Kiadó, 2016.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .