Nógrádi Gábor: Lángoló nyaram

Nógrádi Gábor: Lángoló nyaramEgy erotikus, de nem kifejezetten pornográf regény két tizenéves kamasz megismerkedéséről és szerelméről a forró tengerparton.

A könyv egy görögországi nyaralás története a 15 éves Dávid szempontjából. Dávid a szüleivel és a bátyjával nyaral egy nemzetközi üdülőben, és a reggelinél megakad a szeme egy szintén 15 éves dán kislányon. A regény eleje sajnos borzasztóan rossz stílusban van megírva: minden bekezdés után megszakad a történet valami csapongással arról, amit Dávid éppen gondol. Az első fejezetben nem is történik más, mint hogy szemeznek a kislánnyal, ehhez képest szóba kerül a tenger felett szálló repülőgép, a leszállás, hogy felnőttként író akar lenni, hogy mi a dolga egy írónak, az emberek szeme színe, az anyja kezének keménysége, és hogy az áram ráz… Ezzel a csapongással telik a fejezet ahelyett, hogy történne valami, és az olvasónak fogalma sincs, miért lenne érdemes tovább olvasni a regényt.

A második fejezettől szerencsére már ritkább ez a csapongás és elkezdődik a tényleges történet. Dávid elkezd a kislány után járkálni, fel és alá a folyosókon, a strandon, felmászik a szobájuk előtti fára… Aztán találkoznak, és a kapcsolatuk egyenletes tempóban halad előre, a szerző reálisan és szórakoztatóan mutatja be a kamaszkori ismerkedés lépéseit, az első pillantásoktól az önfeledt szeretkezésig, persze ez utóbbit már csak a könyv vége felé. Dávid gondolatai persze addig is állandóan a szex körül forognak, ahogy az egy 15 éves, tengerparton nyaraló, szerelmes fiúról el is képzelhető. Ráadásul körülötte mindenki meztelen: nudista strandra mennek a lány családjával, meztelenül mennek búvárkodni is, megismerkednek egy kedves prostituálttal, Dorte is egyre közelebb engedi magához…

A lány természetesen tapasztaltabb nála, a környéket is jobban ismeri, így bemutatja Dávidnak a környékbeli érdekességeket és a barátait. Van némi feszültség Dávid bátyja és azok haverjai miatt, a gyengeelméjű prostituált körül is van némi dráma, de a nagy kérdés végig az, hogy Dorte kielégíti-e végre Dávidot. A könyv ezért lényegében egy kiskamasz fiúknak szóló erotikus regény, de mint ilyen, teljesen kulturált, így minden további ajánlható a célközönségnek. A kérdés, hogy a kiskamasz fiúk közül van-e még, aki az online pornó helyett inkább egy regényben keresi az erotikát…

Nógrádi Gábor: Lángoló nyaram
Móra Kiadó, 2017.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .