Kondor Vilmos: A haldokló részvényes

Kondor Vilmos: A haldokló részvényesHat már ismert, és négy új Gordon Zsigmond-történet a kötet tartalma, amelyek időben a regények között játszódnak.

Az első fejezet helyszíne még Amerika: Gordon Philadelphiában, de magyar nyelvű újságba ír, és a rendőrségtől eltérő a véleménye arról, hogy ki volt a szolgálólány gyilkosa.. A többi novella már vérbeli pesti: Gordon tanúskodik a bíróságon, majd később nyomoz, szaglászik, illetve adott esetben: szélhámoskodik (persze csak beépülve a szélhámosok közé, hogy aztán írhasson róluk).

A város most is él, nyüzsög körülötte, a politika viszont ezúttal szinte egyáltalán nem jelenik meg a novellákban, ami lényeges eltérés a regényekhez képest. Azokban mindig fontos szerepe volt az aktuális társadalmi helyzetnek, és Gordon rendszerint a politika mellett, annak kényszerítő ereje ellenében próbált meg kizárólag csak a bűnügyekre koncentrálni. Ezek a novellák viszont politikamentesek, “csak” a bűnügyekről szólnak, ami miatt részben hiányérzetem volt, mert a regényeknek fontos összetevője volt a politika, másrészt viszont a novellák így is jó szórakozást nyújtanak.

A történetek között vannak hosszabbak, ötven, sőt százötven oldalas kisregények, de van, ami csak egy három oldalas újságcikk. Az én kedvencem Az Est regattájának igazi vesztese, amelyben Gordon nagyapja, Mór is részt vesz a nyomozásban mint orvos és mentor, és amelyben a szexuális identitás kérdését is körbejárják az adott korban. Szintén nagyszerű A Nyavalya tudja, amelyben egy ifjú nyomozót ismerhetünk meg, a Négyen voltak címűből pedig egy aspergeres fiút, akit az apja nevel, és aki sokat segít a bankrablók elleni nyomozásban, mindkét novella megható. Az utolsó történet a leghosszabb, százötven oldal, és pont nem olyan nagy szám: addigra annyira telítődik az olvasó bűnözőkkel, hogy nem olyan meglepő, ha Gordon utánajár még néhány továbbinak.

A kötet kiadása nem olyan fényűző, mint A korona ügynöke volt, kisebb méretű és képek sincsenek benne, mondjuk nekem nem is hiányoztak, viszont kemény fedeles. A vásárlásnál nyilván érdemes figyelembe venni, hogy a történetek többsége már megjelent korábban, A Nyavalya tudja pedig ingyen letölthető. De a kötet azokhoz képest új novellákat is tartalmaz, ha valaki szeretné a teljes Gordon Zsigmond-sorozatot a polcán tudni, akkor ezt a könyvet érdemes választania.

Kondor Vilmos: A haldokló részvényes
Libri Kiadó, 2018.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .