Peter Wohlleben: Érted a fák beszédét? – Kalandozások az erdőben

Peter Wohlleben: Érted a fák beszédét?A fák titkos életének szerzője a fülszöveg szerint gyerekeknek is vezet kirándulásokat, nyilvánvaló tehát az ötlet, hogy ugyanezt a tudást, információt és világképet a gyerekek számára is adja át.

A könyv lényegében A fák titkos életének a gyerekek számára megírt változata, ami azonban nem tudományos újdonságként adja elő az ismereteket, hanem az alapoktól kezdve bemutatja az erdő működését. A kötet első része csak a fákra koncentrál: ahogy lélegeznek, kamaszodnak, szaporodnak, családot alapítanak, hogy több vagy kevesebb magot hullajtanak, hogy családban vagy magányosan szeretnek-e élni. Nagyon fontos szemléletformáló fejezetek szólnak az esőről, az erdők vízpumpáló működéséről, amihez ugye folytonos erdőre van szükség az óceántól a szárazföld belsejéig.

A kötet második felében kerül szóba az erdei állatok élete, hogy milyen okosak, hogy járnak-e iskolába, hogy mi történik a beteg fákkal és állatokkal, valamint hogyan telik el egy év az erdőben. A könyv mindezeket egyrészt közérthetően, másrészt rengeteg képpel illusztrálva mutatja be, így a gyerekek számára is érhető, és remélhetőleg varázslatos lesz. Minden fejezet tartalmaz kérdéseket, amelyek segítségével a gyerekek mélyebben is elgondolkozhatnak az adott témáról. Sok fejezet tartalmaz praktikus tanácsokat kirándulásokhoz, például hogyan kell védekezni a kullancsok ellen, vagy hogy miért nem szabad mosatlanul enni az erdei gyümölcsöket. Vannak továbbá feladatok is, amiket a gyerekek kipróbálhatnak kirándulás közben, ezzel gyakorlati tapasztalatot és élményeket szerezve tanulhatnak.

A kötet nagy méretű, keményborítós, valamint gyönyörű, a fejezetek elején dupla oldalas fotókat tartalmaz. Erdőbe mondjuk pont nem nagyon lehetne elvinni, úgyhogy otthoni felkészülésre ajánlom. Az elolvasása után a gyerekek sokkal jobban megérthetik a fák életét és működését, az erdőben járva más szemmel nézhetnek körül, más részleteket vehetnek észre, így sokkal jobban élvezhetik a kirándulásokat, és hosszútávon is hasznos, alapvető természetvédelmi ismereteket szerezhetnek.

Peter Wohlleben: Érted a fák beszédét? – Kalandozások az erdőben
Kolibri Kiadó, 2018.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .