St. Pulcher: Jaddersville

St. Pulcher: JaddersvilleJaddersville egy amerikai kisváros beátus vallású emberekkel, ahol az első könyves szerzőnek egy egészen kitűnő krimije játszódik. Csak azok a határozószavak ne lennének!

Túlságosan érezni ugyanis, hogy St. Pulcher nem profi író (egyébként profi színész Szolnokon), mert rengeteg felesleges határozószó van a regényben. Mindent az olvasó szájába rág ahelyett, hogy a fantáziájára bízná, hogy elképzelje a részleteket. 16 egyforma, egyszintű házról például nem kell külön elmagyarázni, hogy a látvány “egyhangú”. Itt van például ez a mondat:

Chenil és Jaddersville között mindössze tizenhét mérföld a távolság, de szerpentinen kell menni, és ez lassú haladásra kényszeríti az autósokat.

Jó kis mondat, nem igaz? Nincs vele semmi baj. Csakhogy a szerző fogalmazásában viszont így fest:

Chenil és Jaddersville között mindössze tizenhét mérföld a távolság, s csak attól válik időben roppant hosszúvá, hogy egyfolytában szerpentinen kell menni; ide-oda kanyarodik az út, nagyon szeszélyesen, egyenes szakasz ritkán adódik, és ez meglehetősen lassú haladásra kényszeríti az autósokat.

Érdekes módon maga a krimi, a gyilkossági történet viszont működik, sőt egészen kitűnő. Amerikában játszódik, egy kis faluban, sajátos vallású emberek között, de a vallásos rész inkább csak érdekesség, a krimit nem befolyásolja. Van viszont több brutális gyilkosság, szexualitás több vonalon, érdekes főszereplő nyomozó, érdekes mellékszereplők, fordulatok, és a gyilkos kiléte is homlokra csapós meglepetés volt, pont olyan, amit kitalálhattam volna, szinte kedvem támadt gratulálni a nyomozónak. Nagyon jól ki lett ez az egész találva. A szerző nyilatkozta is, hogy sokat dolgozott rajta, nem is hiába: a felesleges határozószavak ellenére magával ragadott a könyv, régen izgultam ennyire gyilkossági nyomozás miatt.

Érdemes elolvasni az első fejezetet a kiadó honlapján.

St. Pulcher: Jaddersville
Novum Pro Kiadó, 2011.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .