S. Levinson és P. Greider: Végig is csinálod?

S. Levinson - P. Greider: Végig is csinálod?Félbehagyott fogyókúrák, sikertelen leszokás a dohányzásról, megszegett év eleji fogadalmak – ezen problémák leküzdéséhez, a célokhoz vezető út “végigcsinálásához” ad tanácsokat a könyv.

A személyes olvasói ízlésemnek ez a kötet több szempontból sem felel meg. A tipikus amerikai üzleti könyves stílusnak megfelelően van megírva, tehát mindent túlmagyaráz, dedósan fogalmaz, a teendőket pedig nem csak közli, hanem az olvasó szájába rágja. Különösen igaz ez az első hetven oldalnyi bevezetésre, amelynek a tartalmát két-három bővített mondatban is össze tudnám foglalni. Az emberi természettel kapcsolatos “tervezési hiba” elnevezés pedig külön is idegesítő, ha a szerző érti az evolúciót, akkor azért, ha az intelligens tervezésben hisz, akkor azért. A “természetes ösztön” kifejezést kellett volna használni, és az egész sokkal érthetőbb lenne.

Egy tanácsadó könyv minőségét azonban nem a megírás, hanem a tanácsok színvonala dönti el, és a 73. oldaltól kezdve leírt tanácsok viszont kifejezetten jók. Egyrészt mert a szerzők kiindulási pontja újszerű: évtizedek óta kutatják, és pontosan tudják, hogy az emberek miért nem tudnak belekezdeni sem abba, amit már elhatároztak, vagy miért hagyják félbe félúton, ha már elkezdték. És nem az olvasó akaraterejével, jellemével vagy tűrőképességével foglalkoznak, hanem hétköznapi tippeket adnak, amelyek megkönnyítik az úton való végighaladást.

Hétféle(!) módszert és egy segítő eszközt ismertetnek, amelyek közül mindenki választhat egyet vagy többet, amelyek segíthetik őt abban, hogy ne hagyja félbe, amit elkezdett. A módszereket mindenkinek magának is értelmeznie kell a saját élethelyzete, céljai és problémái függvényében, de ez nem lesz nehéz, mert a módszerek mindegyike érthető, alaposan kidolgozott és könnyedén alkalmazható. Ráadásul a könyv végén a módszerek kombinálásához is kapunk tippeket a legjellemzőbb problémák esetére: fogyókúra, leszokás a dohányzásról, pénzügyek rendbetétele, viselkedés.

Néhány kisebb változtatás a környezetünkben, egy-két könnyű kiegészítő lépés, esetleg a bátrabbaknak a bevállalósabb verziók – a fogyókúra vagy a dohányzásról való leszokás, tehát maga az út még ezektől sem lesz könnyebb. De a könyv mégis segíthet abban, hogy tudatosabbak legyünk, kisebb eséllyel álljunk meg félúton, és így valóban több esélyünk van arra is, hogy hogy sikeresen a végére érjünk.

S. Levinson és P. Greider: Végig is csinálod? avagy hogyan fejezz be mindent, amibe belekezdtél!?
Pongor Publishing, 2011.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .