Vidra Gabriella: A fekete kő titka

Vidra Gabriella: A fekete kő titkaA Tudás Könyvei-tetralógia első része, A fekete kő titka négy évvel korábban már megjelent magánkiadásban, akkoriban azonban nem sok gyerekhez tudott eljutni a regény. Szerencsére a Kolibri Kiadó fejesei felfigyeltek a civilben tanárként dolgozó Vidra Gabriella könyvére, így idén a sorozat tagjai újra megjelenhettek szebb kiadásban, nagyobb példányszámban is.

A történetben négy hetedik osztályos tanuló kalandjait követhetjük végig. Egyikük egy szép napon megérint egy fekete követ, a tenyerén pedig megjelenik egy krokodil formájú seb. Furábbnál furább események veszik kezdetüket, majd a kiskamaszok rájönnek, hogy ha meg akarják menteni a világot a gonosz Mar-Törtől, meg kell szerezniük a Tudás Könyveinek darabjait, különben az emberi tudás végleg elvész. Minden kontinensen megtalálható a Tudás Könyveinek egy-egy darabja, ám mielőtt ezt hőseink megkaparinthatnák, meg kell oldaniuk három feladatot. Az első regényben Ázsia, Ausztrália és Óceánia földjeit kell bejárniuk, ám ha nem tanulják meg az adott földrész történelmét, nevezetességeit, elbukják a küldetést. Az olvasó a gyerekekkel együtt barangolhat a Kínai Nagy Falon, papírt készíthet ősi módon, Tahitire utazhat gyöngykagyló-gyűjtésre vagy részt vehet az ausztrál őslakosok avatási szertartásán. És olvasás közben szórakoztató módon – és talán észrevétlenül – tanulhat meg sok-sok érdekességet a világról. Ez ugyanis a könyv legnagyobb érdeme, hogy a szerző a rengeteg kaland és izgalom mellett tanítja is ifjú olvasóit, akik csak a regény befejezése utána jönnek rá, mi mindent tartalmazott a kötet.

A regényről azonban messziről süt, hogy a fiatalabb korosztálynak íródott. Nem azért, mert felnőtt olvasóknak nem tud újat mondani, hanem mert a szereplők és a kalandok a kiskamaszok igényeihez, világképéhez igazodnak. A tanulók jól neveltek, illedelmesek, nem akad közöttük igazán rossz, ettől kicsit életidegenné válik az egész. Továbbá a nyelvezet túl didaktikus, így bizonyos kor fölött kissé idegesítővé válik a sok erkölcsi okítás.

Ami viszont pozitívum, hogy az egyik szereplő segítségével kiváló tanulási tippekkel is ellátja a diákokat a szerző, melyeket az olvasók könnyen tudnak alkalmazni a való életben is. A tanítás mellett előkerülnek az olyan örökzöld témák is, mint a bátorság, a barátság, az összefogás, egymás segítése és az elkerülhetetlen szerelem.

Az új kiadást sokkal kellemesebb kézbe venni, mint a korábbit, a borító pedig, bár kicsit túlzsúfolt, higgyük el: amit azon látni, a tizedét sem teszi ki a történetnek.

Vidra Gabriella: A fekete kő titka
Kolibri Kiadó, 2012.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .