Michael J. Sullivan: Trónbitorlók

Michael J. Sullivan: TrónbitorlókA Fumax Kiadó a Tövisek Hercege és az Az Árny fia után újabb fantasy-sorozat kiadásába kezdett, az élvezetet azonban most megduplázzák, a korábbi regényekkel ellentétben – melyek mind egy-egy trilógia nyitókötetei voltak – a Trónbitorlók a hat részes Riyria-krónikák első kötete.

A történet két főszereplője a mestertolvaj Royce Melborn és a katona Hadrian Blackwater, ők ketten alkotják a Riyria névre hallgató szervezetet, amely mindaddig, míg egy napon rútul csapdába nem csalják őket, virágzik. Kettejük közül Royce az ügyeletes humorzsák, a legkomolyabb helyzetekben is képes egy nem éppen odaillő, de a feszültséget oldó beszólásra, ezzel nyugtatva meg a környezetében lévőket és saját magát is. Vele ellentétben Hadrian személyisége biztosabb lábakon áll, ő a sziklaszilárd férfi megtestesítője, aki nem csak fegyverrel a kezében, hanem puszta erejével is képes megfélemlíteni az ellenfelét. Csak ritkán mutatkozik meg az igazi énjük, amelyet igyekeznek a zord külső és mogorva stílus mögé rejteni. A többi szereplő is remekül kidolgozott karakter, és mindnek meg van a maga sötét kis titka, amelyre a regény végén fény derül.

A történet egy középkorba helyezett, mágiával megspékelt világban játszódik, ahol elfek, törpök és más hasonló teremtmények keresztezik hőseink útját. Ugyanakkor a mitikus lények nem nyomják el az embereket, Sullivan inkább a rejtélyekre, az árulásokra, a cselszövésekre helyezi a hangsúlyt, és a történet több pontján is a középkori gondolkodásmód köszön vissza. Az is igaz, hogy maga a sztori nem túl eredeti, megtalálhatóak benne a fantasy íratlan szabályai szerinti fordulatok, alakok, az ismert logikán alapuló világot épített fel a szerző.

A magyar kiadás is különösen szépre sikeredett. A borító a kiadó saját ötlete alapján készült, a könyvben pedig térképet, névjegyzéket és egy összefoglalást is találunk, amiért mindenképpen jár egy plusz pont. A fordítás minőségi, Makai Péter Kristóf sikerrel vette az akadályokat. A folytatás – remélhetőleg ugyanilyen jó történettel és minőségi kiadással – a jövő év tavaszára várható.

Michael J. Sullivan: Trónbitorlók
Fumax Kiadó, 2012.

1 comment for “Michael J. Sullivan: Trónbitorlók

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .