S.J. Parris: Eretnek

S.J. Parris: EretnekNem kiemelkedő, de azért szórakoztató, izgalmas, hitelesnek tűnő történelmi krimi, az elegáns kivitele miatt ráadásul szép karácsonyi ajándék lehet.

Nem kiemelkedő például a helyszínválasztás sem: a középkori Oxford megfelelő egy történelmi krimihez, hiszen hangulatos és zárt, de kissé unalmas, például egyetlen nő lakik csak a területén, és a többiek is leginkább csak egyforma tanáremberek. A könyv elején szereplő nápolyi szerzetesrend eleve sokkal érdekesebb volt, ahol Giordano Bruno hasmenésre hivatkozva órákat töltött a vécén, miközben tiltott irodalmat olvasott…

A főszereplő tehát a híres Giordano Bruno, aki papíron azért érkezik Oxfordba, hogy a világmindenségről vitatkozzon a rektorral, valójában viszont az állam ellen konspiráló katolikus összeesküvés után nyomoz. Rögtön az érkezése után pedig véres bűntények forgatják fel az iskola életét, amelyeket szintén megpróbál felderíteni. A történet az első gyilkosság után sajnos egy kissé leül, a szálakat csak lassan sikerül felgöngyölíteni, az események csak a vita után pörögnek fel ismét. Maga a vita egyébként kifejezetten érdekesen alakul, majd újabb gyilkosságok történnek, így a könyv ismét izgalmassá válik, és sokáig egyáltalán nem egyértelmű, mi lesz a történet vége.

Az Agave Kiadónál mostanában kifejezetten erős a történelmi krimik felhozatala, és ebben a mezőnyben az Eretneknek is biztos helye van. Az általam olvasott kötetek közül A római kémnél jobban sikerült, mert nincsenek benne feltűnő logikai hibák. Steven Saylor Gordianus-sorozatának a színvonalát azonban nem éri el: sokkal szűkebb teret és történetet jár be, kevesebb érzelmet ébreszt és kevésbe izgalmas annál.

Amivel mégis kitűnik a mezőnyből a kötet, az a külseje: gyönyörű szép és ízléses a címlapja, ráadásul elegáns védőfedelet és kemény borítót is kapott.

S.J. Parris: Eretnek
Agave Kiadó, 2012.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .