Steven Saylor: A hét csoda (Ókori világ-sorozat, 1. rész)

Steven Saylor: A hét csodaA történelmi krimik szerzői közül kevesen tudják olyan élővé és izgalmassá tenni az adott kort, mint Steven Saylor. Állandó főhősével, az itt még ifjú Gordianus-szal kimozdulni Rómából és felkeresni a hét ókori világcsodát valami egészen egyedi és különleges élményt ígért.

Időszámításunk előtt 92-ben járunk, Gordianus még csupán tinédzser, aki idős oktatójával együtt készül a nagy útra. Ez tehát egy előzmény-történet a sorozat többi részéhez képest, az élvezetéhez ugyanakkor azokat nem szükséges ismerni.

Ahogy várható, amint városról városra járnak, különféle bűncselekmények történnek, amelyeket a tehetséges fiatalember, a későbbi Nyomozó felderít. A formátum már ismerős lehet a Gordianus-sorozatban korábban megjelent, A Vesta-szüzek háza című elbeszéléskötetből: a bűncselekmények kisebb formátumúak, viszont sokkal több embert, és természetesen sok érdekes helyszínt is megismerhetünk közben. Gordianus oktatója önmagában is rendkívül érdekes személyiség, a könyv például rögtön az ő temetésével kezdődik, és a személye később is különböző bonyodalmak kiindulópontja lesz.

A lényeg pedig, a kötet különlegessége, hogy mind a hét ókori világcsodát meglátogatjuk a szereplőkkel! A kalandokat Steven Saylor egyedülálló tehetsége teszi élvezetessé, mert a helyszínt, a szereplőket és a világcsodákat is tökéletesen élővé teszi számunkra. A korábbi részekben Róma is csodálatos helyszín volt, de a hét világcsoda még Rómához képest is külön kategória. Együtt ünneplünk a tömeggel az epheszoszi Artemisz-templomban, szétnézünk a halikarnasszoszi mauzóleumról, olimpiai versenyek közepette tekintjük meg Zeusz szobrát, megtudjuk, kiről mintázták a rhodoszi kolosszust, sétálunk a függőkertekben, alszunk a piramisban, feltűnik a homok alatt a Szfinx, és a liftben nagyot zökkenve érkezünk meg a világítótorony tetejére…

Saylor állítólag a fél életét kutatással tölti, vagyis a könyv történelmi szempontból minden bizonnyal hiteles és így számtalan történelemórával felér. A kötetet áthatja az erotika is, hiszen Gordianus még csak 19 éves és a legyet is, röptében, de csak amíg az alexandriai rabszolgavásáron meg nem látja Bethesdát…

Steven Saylor: A hét csoda
Agave Kiadó, 2012.

2 comments for “Steven Saylor: A hét csoda (Ókori világ-sorozat, 1. rész)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .