Christopher Moore: A neccharisnyás papnő pajzán szigete

Christopher Moore: A neccharisnyás papnő pajzán szigeteChristopher Moore-t sokan a szórakoztató irodalom egyik királyának tartják. Kilenc kötete jelent meg eddig hazánkban, amelyek közül a Biff evangéliuma olyan nagy sikert aratott, hogy a szerző egyedül Magyarországon engedélyezte, hogy színpadi változat készüljön a művéből, amit egy évadon keresztül lehetett csak játszani. Ez a regény viszont valójában nem új, először 1997-ben látott napvilágot.

A főhős, Tucker Case egy igazi kocka, akinek egy aprócska baleset folytán el kell menekülnie az országból. A legjobb megoldásnak Mikronézia egy távoli szigete tűnik számára, ám hamar rá kell jönnie, hogy ahol nyugalmat remélt, ott a teljes káosz várja. Tucker Case a „lúzer” férfit mutatja be az olvasónak: hamleti a múltja, sivár a jelene és kilátástalan a jövője (a regény elején egy kannibál készül elfogyasztani őt). A tinédzseréveiben rekedt srácnak azonban fel kell nőnie, ha élve akar kijutni a szigetről. A többi szereplő a lehető legváratlanabb helyen és időben tűnik fel, és mindnek megvan a maga őrültsége: van itt nimfomán istennő, száműzött kannibál, transzvesztita, sőt még a cápanéppel is megismerkedhetünk.

A könyv humora eltér a megszokottól, az ember nem nevet fel hangosan minden bekezdés után, de akárhányszor becsukja a könyvet, vidáman fog felállni. Moore szem előtt tartotta azt is, hogy regénye ne csak poénokat, hanem mondanivalót is tartalmazzon: Tucker felnőtté válása során az olvasó is felismerheti egy-két szeletét a saját életének, ami arra sarkallja majd, hogy érdemes változtatnia rajta, sőt a mikronéziai szigetvilágot, annak kultúráját is tüzetesebben megismerhetjük.

Christopher Moore: A neccharisnyás papnő pajzán szigete
Agave Kiadó, 2012.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .