Dan Wells: Partials – Részben ember

Dan Wells: PartialsDan Wells neve már a magyar olvasók előtt sem ismeretlen, bár első regénye Nem vagyok sorozatgyilkos címmel csak néhány hónapja jelent meg hazánkban is. Ezúttal Wells ismét remek könyvet tett le az asztalra, az pedig külön öröm, hogy új oldalát is megmutatta, hiszen a Partials, amely szintén egy trilógia nyitórésze, nem is különbözhetne jobban a Nem vagyok sorozatgyilkostól.

A történet helyszíne Long Island, 2076-ban járunk. A Partials tipikus apokalipszis utáni hely: sivár, üres, a reménynek halvány szikrája sincs. A Szenátus a hatalom kizárólagos birtokosa, így a megszokott ellenállási mozgalom is hamar megjelenik a könyvben. Ráadásul a Részlegesekkel, az emberekhez hasonló, de mesterségen előállított lényekkel folytatott háborút követően egy vírus miatt a csecsemők néhány napot élnek meg csupán. Ezen próbál segíteni a Remény törvény, amely kötelezővé teszi a szülést. Ez tehát az alaphelyzet, és bár eleinte nagyon zavarosnak tűnnek az utalások, a könyv egynegyedétől már otthonosan mozoghatunk ebben az utópisztikus világban.

Kira, a főszereplő orvostanhallgató szerethető karakter, aki nem csak a saját, hanem a barátnője sorsáért is küzd, és teljesen érthető okokból lázad fel a rendszer ellen. Neki és társainak is hamar kellett felnőtté válniuk, ami meglátszik a gondolkodásmódjukon, a beszédjükön. A többi szereplő is valósnak tűnik, ráadásul a humor sem maradt el, ami egy ilyen komor hangulatú történethez elmaradhatatlan, hogy az olvasó ne essen mély depresszióba a könyv végére.

A folytatás Fragments címmel 2013 februárjában várható angolul, abban pedig csak reménykedhetünk, hogy 2013. végén magyarul is kézbe vehetjük.

Dan Wells: Partials –  Részben ember
Fumax Kiadó, 2012.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .