Dan Wells: Fragments – Töredékek

Dan Wells: FragmentsA második rész bravúros teljesítmény, klasszisokkal jobb, mint az első, mert érződik, hogy Wells rutinos szerzővé vált, olvasmányosabb a stílusa, a történet is végig pereg, nincsenek üresjáratok.

Idén ősszel Dan Wells a Részlegesek-trilógia második kötetével tért vissza a magyar olvasókhoz. Kira Walkernek továbbra is harcolnia kell az emberek és a Részlegesek túléléséért, miközben saját származására is igyekszik fényt deríteni. Arra is rájön, hogy az RM-vírus gyógymódjának köze lehet a Részlegesek vérében található molekuláknak, és ha ez így van, akkor egy sokkal nagyobb hatalommal kell szembenézniük. Útja során új barátokra is szert tesz, miközben a Long Islanden maradtak tovább vívják reménytelen küzdelmüket, míg arra várnak, hogy Kira visszatérjen közéjük.

A történet során a szereplőkkel együtt ismerjük meg a régi világot és azt a folyamatot, ami a kialakult helyzetet eredményezte a Földön. Senki sem emlékszik már rá, mi történt évekkel ezelőtt, egyedül a Tröszt tudja a választ a mindenkit izgató kérdésekre, de az ő hollétükről, illetve személyiségükről sincs semmi információjuk a szereplőknek. Így az olvasó együtt nyomoz a hősökkel, és próbálja megfejteni a múltat – az ötlet nem egyedi, de a kidolgozás annál inkább. A sztori végig több szálon fut, egyfelől láthatjuk Samm, Heron és Kira útját, amint próbálják megmenteni az embereket és a Részlegeseket, másfelől tanúi lehetünk Marcus, Xoci, Madison és Isolda Szenátussal töltött napjainak. Ők is a vírust kutatják, igyekeznek minél előbb megtalálni az ellenszert, amivel bárkin tudnának segíteni.

Maradnak még kérdések a könyv végén is, akár a Tröszt tagjai, akár a Részlegesek irányítói tekintetében, ezekre csak a harmadik részben fogjuk megkapni a választ. Wells bámulatosan csavarja a szálakat: sokszor minden az olvasó várakozása szerint alakul, olykor azonban egy-egy mondat is elég ahhoz, hogy teljesen másfelé terelje a történetet, az olvasó meg keresheti a leesett állát. A szerző pontosan, minden részletre kiterjedően ábrázolja a katasztrófa sújtotta Amerikát, a mérgező esőket, az elhagyott óriásvárosokat, a természet és az ember láthatatlan küzdelmét.

Elsőre furcsa lehet, hogy bár a szereplők fiatalok és a könyv YA-kategóriás, a szerelmi szál mégsem fontos, egy kezemen meg tudom számolni a szerelmi jeleneteket. Az eredeti kiadásban előfordultak kisebb logikai hibák is, a magyar változat azonban Németh Vladimir szerkesztő éles tekintetének köszönhetően ezektől mentes (Vladimir a molyon írta meg például, hogy az angol változatban Kira kétszer húzza elő ugyanazt a kést egy bekezdésen belül…)

Dan Wells: Fragmen – Töredékek
Fumax Kiadó, 2013.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .