James Forrester: Megszentelt árulás

James Forrester: Megszentelt árulásA történelmi krimi műfaját hazánkban az Agave Kiadó honosította meg és tette népszerűvé. Nem meglepő tehát, ha időnként a már jól ismert szerzők, mint Steven Saylor vagy C. J. Sansom mellett újakat is hoznak a piacra.

James Forrester regénye a XVI. századi Angliába kalauzolja el az olvasót, egészen pontosan 1563-ba, ahol akkor már öt éve I. Erzsébet irányítja az országot. A hatalom igyekszik elnyomni a katolikusokat, akik lázadással felelnek az ellenük irányuló erőszakos fellépésre. William Harley Clarenceux címernagyot egy éjjel meglátogatja egy barátja, a halálán lévő Henry Machyn és egy titkos kéziratot, egy krónikát ad át neki. A királynő emberei azonban azt gyanítják, hogy a könyv valójában egy kód, amely az uralkodó elleni merénylet részleteit tartalmazza, ezért lázas harc kezdődik annak megszerzéséért. A történet során Machyn özvegye és Clarenceux együtt igyekeznek megfejteni a könyv által tartalmazott titkot.

Az olvasó betekintést nyerhet a korabeli Anglia politikai és hétköznapi életébe: hogyan éltek, vélekedtek a szigetország lakói, milyen éles harc dúlt a protestánsok és a katolikusok között. A szereplők gondolkodása eltér a XXI. századi logikától, néhol idegesítő és ésszerűtlen, ám jobban belegondolva, az adott korban és helyszínen mégis az lehetett a legjobb megoldás.

A szereplők közül többen valóban létező személyek voltak, és egyes jelenetek is megtörtént események alapján íródtak, amire a szerző utószavából derül fény. A szerző – eredeti nevén dr. Ian Mortimer – szakterülete a XIV-XVIII. századi Anglia történelme, kultúrája. 2010-ben adta először regényírásra a fejét, ekkor jelent meg a Megszentelt árulás, a Clarenceux-trilógia bevezető kötete.

A regény cselekménye gyors folyású, remekül kidolgozott szereplőkkel. A magyar olvasónak az angol történelem nem bír akkora jelentőséggel, mint a briteknek, a regény ennek ellenére számunkra is érdekes olvasnivalót és kellemes kikapcsolódást jelent.

James Forrester: Megszentelt árulás
Agave Kiadó, 2013.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .