Darren Shan: Árnyak asszonya

Darren Shan: Árnyak asszonyaEgy részletesen leírt emberi fej korpás hajjal, amelyet pillanatokon belül szétloccsant egy bérgyilkos – ennél kellemesebb kezdésre nem is vágyhatna az ember.

A könyv főszereplője Edward Sieveking, aki a művésznevét Stephen King után kapta, mert ő is horroríró. Akinek munkáját nagyban segíti, hogy látja a szellemeket, és hogy magának is bebizonyítsa, nem bolond, a napjait az írás mellett azzal tölti, hogy utánajárjon annak, a szellemek igenis léteznek, és melyeket ő lát, nem csak a saját megbomlott agyának a kreálmányai. Meg tudom érteni az elhivatottságát, nem lehet kellemes, ha valakit folyton hat szellem kísér, és azt lesik, mikor lehet az emberre ráhozni a frászt. A Szellemekkel suttogó című tévésorozat jutott eszembe, amiben már láttam ilyet, így könnyen bele tudtam élni magam a szituációba.

Ed új regényének a témája az emberi öngyulladás. A kutatások, melyeket a témában folytat, érdekesek, főleg amikor kideríti, hogy az ember pszichésen is képes felgyújtani önmagát. Persze hihetetlen az egész, de a könyv egészére ez a rengeteg képtelenség a jellemző.

Idővel főhősünk új szerelembe bonyolódik Andeannaval, akit egy partin ismer meg. A hölgyemény a folyamatos hazugságaival, kétes családi életével és nem utolsó sorban csodálatos külsejével elkápráztatja a férfit, ugyanakkor nem könnyíti meg az életét. Idővel Ed annyira beleszeret, hogy még ölni és képes érte, ez indítja el a lavinát. Ettől a ponttól kezdve lesz igazán érdekes a történet, és annyira fel is gyorsulnak az események, hogy alig lehet követni őket. Új helyszíneket és új szereplőket ismerünk meg, és nem árt nagyon odafigyelni még a tájleírásokra is, mert a legapróbb részleteknek is döntő szerepet szánt az író.

A történet végére annyira összekuszálódnak a szálak, hogy az szinte már komikussá teszi a könyvet. Kiderül, hogy senki és semmi sem az, aminek látszik. Sőt a végkifejletben is van még egy csavar, ami szerintem már sok volt a jóból. Ed megtapasztalja, milyen könnyű átverni még egy jól képzett bérgyilkost is, és azt, hogy nem szabad az embernek csak a szívére hallgatni, mert a józan esze használatával visszafordíthatatlan galibákat kerülhetne el.

Darren Shan: Árnyak asszonya
Libri Kiadó, 2012.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .