J. R. R. Tolkien: A hobbit

J. R. R. Tolkien: A hobbit

Tolkien meseregénye iránt A Gyűrűk Ura-filmek vetítésekor nőtt meg az érdeklődés először, Peter Jackson új filmtrilógiájának bemutatója pedig ismét a középpontba helyezte a történetet, amelyet 75 évvel ezelőtt vetett papírra a szerző.

A hobbit 1937-ben jelent meg először (magyarul az 1970-es évek közepén A babó néven), tizenhét évvel A Gyűrűk Ura előtt. A kötet az elmúlt években tucatnyi kiadást ért meg (köztük számos díszkötet), a legújabb borítóról pedig a film plakátja köszönt az olvasóra.

A nyugodt lelkű Zsákos Bilbó kalandjait Tolkien eredetileg gyermekeinek mesélte, később döntött csak a könyv megírása mellett. A kötet igazi meseregény, és mint ilyen, nem mellőzi sem a humort, sem a kalandot. A bátortalan kis hobbitot egy szép napon meglátogatja Gandalf, a mágus, valamint tizenhárom törpe, hogy erejüket egyesítve segítsenek Thorinon, akinek a birodalma elveszett egy sárkány miatt. Útközben számos akadállyal kell megküzdeniük, mint az emberevő trollok, a hegyekben élő koboldok, valamint feltűnik a színen Gollam is, akit mára már senkinek sem kell bemutatni.

Érdekes összevetni A hobbit világát A Gyűrűk Uráéval: annak ellenére, hogy ugyanabban a világban játszódik, jórészt ugyanazokkal a szereplőkkel és mitológiával, a két történet között ég és föld a különbség. Míg a trilógia a jó és a rossz küzdelmének jóval komorabb regéje, addig ez a könyv egy, a gyerekek számára is könnyen emészthető mese. A leírások egy-két helyen kissé vontatottak, de ettől eltekintve a könyv csupa olyan elemet tartalmaz, amelyek visszaköszönnek más gyermektörténetekben is, megmutatja például, hogy mi az igazi bátorság, mit jelent az összetartozás. Az Egy Gyűrű már ebben a könyvben is megjelenik, ám a szerepe jóval kevesebb, mint a későbbi részekben. Írás közben Tolkien talán még nem is gondolt arra, hogy egy nap majd a Bilbó-Gollam-Gyűrű háromságot továbbviszi egy másik regényben – így ma már külön is érdekes lehet az ötödik fejezet elolvasása…

J. R. R. Tolkien: A hobbit
Európa Kiadó, 2012.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .