Kováts Judit: Megtagadva

Kováts Judit: Megtagadva

A háborús könyvek többsége magára a harcra koncentrál, Kováts Judit viszont itt azokra, akik otthon maradnak: a nőkre. Egy fiktív 18 éves lány szemszögéből látjuk a második világháborút, aki eleinte természetesen nem érti, ami körülötte történik. A kezdeti naivitás és a fokozatos rácsodálkozás jól ismert írói eszköz, de itt is hatásos, mert ami a hátországban történik, legalább olyan borzalmas lehet, mint a frontvonalban.

A helyszín a regényben nincs megnevezve, csak a könyvről készült kisfilmből derül ki, hogy Nyíregyháza környékéről van szó. Érdemes lett volna a könyvben is leírni a helység nevét, hogy a történetet pontosabban tudjuk a háború menetéhez viszonyítani, illetve hogy érezzük: ezek valós, Magyarországon megtörtént események, amelyeket egyébként idős emberek meséltek el a szerzőnek, aki aztán nem tanulmányt, hanem regényt írt belőlük.

Pontosan ennek köszönheti a könyv a hitelességét is, hogy ezek a borzalmak valóságosak voltak: elvitték a faluból a férfiakat harcolni, aztán a zsidókat gettóba zárni, aztán a németek bombáztak, aztán az oroszok, aztán mindenki egyszerre, és a gyalogos seregek is ide-oda vonultak, gátlástalanul kihasználva az ellenséges területen élőket.

A könyv felépítése annyiban mégsem volt elég hatásos, hogy Anna megerőszakolása már a fülszövegből kiderül, ezért az olvasó számít rá, így sokkal kevésbé megdöbbentő, amikor a történet kétharmadánál megtörténik. Rám ennél nagyobb hatással volt az, ahogyan a falu fokozatosan elpusztul. A bombák és a seregek is iszonyú pusztítást végeztek az emberekben, a házakban, az ételben, elbújni sem lehetett, és bárkit bármikor megölhettek. A valóságban a személyes és a kollektív tragédiát természetesen nem lehet összehasonlítani, méricskélni, de ezt a könyvet olvasva rám nagyobb hatást tett a faluban tett pusztítás esztelensége, durvasága.

A szerző itt-ott a megmaradt emberségre is kitér, végül pedig arról ír, ahogy a háború kettétörte a főszereplő, illetve a hozzá hasonló milliók életét. Nagyon jól látszik, hogy a háborús bűnösök rendszerint nem valakik mások, hanem itt élnek köztünk, a faluban, az országban – ahogy azonban az ellenséges katonák között is vannak jó emberek.

Kováts Judit: Megtagadva
Magvető Kiadó, 2012.

2 comments for “Kováts Judit: Megtagadva

 1. aldea mária
  2012. december 30. vasárnap at 18:38

  Kedves Kováts Judit!
  Most fejeztem be Megtagadva c. regényének olvasását. Köszönöm és gratulálok. Én 1995 és 2000 között tolmácsként és segítő munkatársként egy egykori német katonával (egy hadisír alapítvány önkéntesével)jártam Magyarország falvait, városait magyar és német katonasírokat keresve. A munka közben természetesen számtalan, az Ön könyvében leírt történetekhez hasonló történetet hallgattam végig, de sajnos nekünk nem volt időnk magnóra venni vagy feljegyezni őket, hiszen a mi feladatunk az volt, hogy minél több adatot szolgáltassunk a Hadisírgondozó Szövetségnek. Emlékezetemben ,feljegyzéseimben több kötetre való emlék lapul. Azok alapján tanúsíthatom, Ön a valósághoz hűen, jó arányérzékkel, mértéktartással, s ezáltal nagy drámai erővel ábrázolta e korszakot. Tudom, milyen lehetett interjúkat készíteni, én is átéltem. Tisztelem Önben, hogy erre áldozta tehetségét, figyelmét, nagyon fontos és értékes munkát végzett.
  További munkájához jó egészséget kívánok, s ha esetleg érdekli az, amit mi csináltunk,szívesen állok rendelkezésére.
  Aldea Mária

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .