M. L. Stedman: Fény az óceán felett

M. L. Stedman: Fény az óceán felettFelkavaró ellentétpárokkal kezdődik a regény: friss házaspár, akik elvonulnak messze a világtól, egy kis szigetre dolgozni. Fiatalok, nagyon szeretnének gyereket, de a babáik sorra halva születnek. Felbukkan egy csónak egy halott férfival és egy síró kisbabával. Sajnos a történet további része viszont egyáltalán nem ilyen izgalmas, ellenkezőleg, arról szól, ahogy az egyszerű, hétköznapi emberek viselkednének, miután kiderül, hogy a baba édesanyja még él, és visszavárja a gyermekét.

Természetesen a könyvnek számtalan elragadó vonása van: különleges helyszínen játszódik, egy kis szigeten két óceán határán, amelyen egy világítótorony segíti a hajósokat a tájékozódásban. A világítótorony őre Tom, aki a második világháborúban harcolt és próbálja azt kiheverni, megházasodik és az asszony is vele tart a szigetre. A saját gyerekeiket azonban sorban egymás után elveszítik, ezért isteni ajándéknak tűnik a csónakban felbukkanó, idegen, de élő kisgyerek.

Egy ilyen romantikusan kezdődő könyvtől azt várnánk, hogy végig izgalmas legyen és magasröptű, valamint hogy legyenek benne hősök, akik jobbak és erősebbek nálunk, vagy azzá váljanak a történet folyamán. De ez a könyv nem ilyen: kiderül, hogy a csecsemő anyja él, és majd’ megőrül a kisbabája elvesztése miatt. Sajnos Tom felesége még ennek tudatában sem képes lemondani a semmiből előkerült kisgyerekről, és sem ő, sem a többiek nem válnak hőssé, hanem mindannyian csupán keserves sorsú emberek maradnak, elsősorban édesanyák, akik akkor is ragaszkodnak a gyerekükhöz, amikor valójában talán már nem kellene.

Mindezt vissza lehet vezetni a háborúra – Kováts Judit: Megtagadva című kötetéhez hasonlóan ez a könyv is részben arról szól, hogy a háború nem csak a frontvonalban harcoló fiatalemberek számára keserves. Ennél többet viszont nem nyújt: nincs tanulság, tanítás vagy személyiségfejlődés, csak a rengeteg szomorúság és szenvedés. Szomorú emberi történetekkel azonban a hétköznapjaink során is találkozhatunk eleget, egy ilyen érdekesen és romantikusan induló könyvtől mást, ennél többet vártam volna el.

M. L. Stedman: Fény az óceán felett
General Press Kiadó, 2013.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .