Stephen King: Minden sötét, csillag sehol

Stephen King: Minden sötét, csillag seholHasonló szerkezetű a könyv, mint A remény rabjai volt annak idején: négy, változó hosszúságú kisregény található benne. Különbség viszont, hogy a történetek hasonló témájúak, mindegyikben hétköznapi emberek követnek el gyilkosságot, és amint King maga is összefoglalja az utószóban: néha meglepő, hogy értelme van a dolgoknak.

Az elsőben egy férj teszi el láb alól a feleségét, sőt a gyilkosságban a tizennégy éves fiúk is részt vesz. Érdekes, és Stephen Kingtől kissé szokatlan, de a hölgy nem tér vissza a kútból a maga testi valójában, csak a férje rémálmaiban. A történet pedig arról szól, ahogy a férfi és a fiú a gyilkosságot követően elvesztik az addigi énjüket és sorozatban hoznak rossz döntéseket – és a tanulság még csak nem is szájbarágós. King iszonyú jó abban, hogy megragadja, hogyan viselkednének hétköznapi emberek nem hétköznapi helyzetekben, és ennél se többet, se kevesebbet nem akar kihozni ebből a kisregényből sem. Régen olvastam tőle ilyen hibátlanul jó sztorit!

A második kisregény is nagyon jól sikerült: egy regényíró hölgy a főszereplő, ez mondjuk nem meglepő választás Kingtől, akit egy vadbarom megerőszakol és kis híján meggyilkol egy elhagyatott út mentén. A szerző az utószóban hétköznapi emberekről beszél – ez a nő viszont valódi hőssé válik, ahogy a halál torkából visszatér, nyomozni kezd és bosszút áll – és még a kisregény utolsó oldalaira is belefért egy kitűnő csavar.

A Hosszabbítás jutányos áron a klasszikus King-regényt, a Hasznos holmikat idézi fel, csak az ár, amit a boldogságért fizetni kell az eladónak, némileg eltérő. A tanulság sem annyira ütős, de egynek elmegy, viszont ez az egyetlen szürreális alapokon álló kisregény a könyvben, nem is igazán illik a többi közé.

Az utolsó pedig Egy jó házasság címmel ismét arról szól, hogy indokolható lehet-e a gyilkosság. Itt a fő téma kifejtése kevésbé ütős: a férjről kiderül, hogy elmebeteg és sorozatgyilkos, így viszonylag könnyű dolga van az olvasónak. De a történet erőssége nem is ez, hanem a mellékszál, a házasság leírása – King nagyszerűen mutatja be a több évtizedes együttélés valódi összetevőit és velejáróit, önmagukban ezek is legalább olyan érdekesek, mint az elmebeteg sorozatgyilkos férj történetszála.

A fordítás és szerkesztés általában kitűnő, az utolsó kisregényben maradt csak egy kínos hiba, ahol többször is nézik a tévén a Two and a half men-t. Ez a tévésorozat Magyarországon is ismert, de természetesen nem a szó szerinti fordításban, Két és fél ember címmel, ahogy ebben a könyvben szerepel, hanem mint Két pasi, meg egy kicsi

A négy közül egyik kisregény sem különösebben kiemelkedő, főleg a szerző egész életművét tekintve nem. Stephen King azonban az utóbbi években olyan vesszőfutást, és olyan rossz könyveket is produkált, hogy a korábbi szintre való visszatérés is kellemes meglepetés. Igaz, a 11/22/63-ban is megmutatta nemrég, hogy képes még komoly írói teljesítményt nyújtani, ha a konkrét történet az ő szintjéhez képest lapos is volt. Ezek a rövid, nagyon valódi emberekről szóló kisregények, valamint a büntetés témájának ilyen színvonalas feldolgozása viszont már majdnem a régi, zseniális Kinget idézik fel!

Stephen King: Minden sötét, csillag sehol
Európa Kiadó, 2013.

3 comments for “Stephen King: Minden sötét, csillag sehol

  1. Jaj
    2020. április 26. vasárnap at 13:05

    Imádom ezeket az önjelölt kritikusokat, akik ezekben az értékelésekben leírnak valamit, majd nem sokkal később annak az ellenkezőjét, de emiatt cseppet sem zavartatják magukat.
    Mint pl., hogy az első történet milyen jó volt, rég olvasott ilyen tökéletes sztorit, a másodiknál meg, hogy az is jól sikerült stb., majd a végén közli, hogy egyik történet sem különösebben kiemelkedő. Jaj. És ez csak egy példa a sok közül az ordító ellentmondásokra. A tárgyi tévedésekről meg már nem is szólok.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .