Michael J. Sullivan: Birodalom születik

Michael J. Sullivan: Birodalom születikMichael J. Sullivan hatkötetes sorozatának harmadik részéhez érkeztünk, amely nem csak oldalszámban, de a történetmesélés minőségében is lekörözi az eddigieket.

Royce és Hadrian új megbízást kapnak: el kell kísérniük Melengár hercegnőjét a nemzetelvűk csapatához, hogy közös erővel megakadályozzák a Nefronita Birodalom terjeszkedését. A színen újra feltűnik Ezrahaddan, a mágus, aki ismét irányítani akarja a két tagból álló Riyriát, hogy céljait elérhesse. A könyv nagyjából fél évvel a második rész története után veszi fel a fonalat, és az első két kötetnél sokkal komorabb, sötétebb hangulatú. A korábbi, szarkasztikus humorral fűszerezett, könnyed sztorik után a Birodalom születik inkább a politikai játszmák regénye, semmint kalandregény. A háttérben mozgolódó egyháziak összeesküvése, a szellemileg leépült császárnő rejtegetése, a tanulatlan szolgálólány feladata, hogy vigyázzon előbbi álcájára, valamint a nemzetek csatája igazi középkori történet, amelyben egy-két elemtől eltekintve semmi mágikus nincsen  Érdekes, hogy pusztán attól, hogy kitalált nevekkel illeti a szerző a helyszíneket és a szereplőket, máris megalapozza a fantasy-hangulatot, pedig semmilyen varázslás nem vette még kezdetét.

A két főszereplőről egyre több minden derül ki, egyikük származása meglepetés az olvasóknak. Külön tetszett, hogy ebben a kötetben a barátságuk, a szövetségük is meginogni látszott, voltak pillanatok, amikor a bizalom a másik felé nem volt teljes. Ettől valóságosabbá váltak a szereplők, hiszen egy évek óta tartó barátság alatt elkerülhetetlen néha az összeütközés, amit remekül mutatott be a szerző. Mivel érzik a megbízatásuk súlyát, egyre kevesebbet humorizálnak, jellemfejlődésüknek köszönhetően felnőtt módjára állnak a feladatokhoz. Az új szereplők is árnyaltak, közülük többek múltjában maradnak még homályos foltok is.

A regény – hasonlóan a korábbiakhoz – önmagában is élvezhető, ugyanakkor a kötetek egyre szorosabb összefüggést mutatnak egymással. A Birodalom születik afféle átvezető résznek tekinthető, sok mindent megalapozott a jövőbeni eseményeket illetően, de elvarratlan szálak is maradtak, amelyekre remélhetőleg már a tavasszal megjelenő, A smaragd vihar című negyedik részben választ kaphatunk.

Michael J. Sullivan: Birodalom születik
Fumax Kiadó, 2013.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .