Stephen King: A mobil

Stephen King: A mobilEz a könyv sajnos bűn rossz, kár volt hónapokig keresni a könyvtári katalógusokban. Az alapötletet, a világ végét King már megírta egyszer Végítélet címmel, ami egyébként szintén elég nagy marhaságra fut ki, de a nagy része alapvetően jó, sőt zseniális. Itt viszont csak félig ér véget a világ, a mobilosok idióták lesznek, a mobil nélküliek maradnak normálisak, mindez alapötletnek elfogadható lenne, ha valami érdekes történet kerekedne belőle, ez sem rosszabb ötlet annál, mint hogy egyes emberek varázsolni tudnak, mások meg nem. De ebből itt nem sztori lesz, hanem kuszaság, mert amíg a varázslás egy nagyjából kiszámítható képesség, a mobilon keresztül újraprogramozott emberek mindig éppen arra lesznek képesek, amit King a történet szempontjából szükségesnek látott. Először gyilkolják egymást, aztán szelídebbek lesznek, néha okosak, néha hülyék, egyszer kajálni sem tudnak, aztán megtanulnak repülni is, szóval hogy Trychydts kártyás hasonlatát használjam, nem lehet tudni, a pakliban levő lapok közül melyik mennyit ér, így izgalmat sem okoz kivárni az eredményt.

King elővette azt az idegesítő klisét is, hogy a tizenéves gyerek a nagy számítógép-zseni, aki mindenkinek elmagyarázza, hogy az emberek agya olyan, mint a winchester, amiről mobilon keresztül letörölték a programot, az újonnan betöltöttbe viszont féreg került, ami majd egyszer elrontja a programozást talán. A főhős ezt nagy nehezen megérti, majd mélylélektani és az agyműködést elemző gondolatmenetbe kezd, miközben bevallja, hogy a számítógépen ő csak a Word, az Illustrator és a levelezőprogram kezeléséhez ért. Plusz némi Macintosh-térítés, amitől King szintén megkímélhetett volna.

Azt is megszokhattuk már, akár a Végítéletben is, hogy a világ kizárólag az Amerikai Egyesült Államokból áll, pedig a mobilon keresztüli agy-átprogramozás a világ relatíve kis részén lenne csak lehetséges. Az is King-szabvánnyá válik lassan, hogy a főszereplőt saját magáról mintázza (a semmiből sikeressé váló író, Mac-használat, történetek álmodása stb.). Az viszont szokatlan, hogy nem varrja el a szálakat a regény végén. A Libri.hu-n egy felhasználó elspoilerezte, hogy happy end a vége, de ez egyszerűen nem igaz, gyakorlatilag semmiről sem derül ki semmi, nem tudjuk meg, hogy ki és miért csinálta az egész balhét, hogy mi lesz ezután, és azt sem, hogy Clay meg tudja-e menteni a fiát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .