Bill Clinton: Életem, 1. kötet

Bill Clinton: Életem, 1. kötetKellemetlen szerzői szokás az összes résztvevő, szereplő, szervező felsorolása, illetve lehetőség szerint meleg szavakkal méltatni mindenkit. Egyvalakinek jó ez, a felsorolt embereknek, minden más olvasónak idegesítő, megjegyezhetetlen és nulla információtartalommal bír. Bill Clinton is felsorolja élete több száz résztvevőjét, a boltost, a szomszédot, az aktivistákat, a segítőit, csak ő mindenkit hosszabban, legalább egy bekezdésen keresztül méltat, amitől a könyv még sokkal nehezebben olvasható lesz. Ennek ellenére egy idő után bele lehet rázódni a ritmusába, az első kötet vége felé már rutinból siklottam át a neveken, meg sem próbálva megjegyezni őket, ha pedig valaki többedszer bukkan fel, arra úgyis külön utal.

A könyv a PR-szempontok messzemenő figyelembe vételével lett megírva. Például a Clinton életének egyes szakaszaiban szóba került politikai kérdésekben elfoglalt álláspontja még véletlenül sem különbözik a 2004-es, vagyis az utolsó ismert álláspontjától, mintha Clinton politikai nézeteinek fejlődése egész életében mentes lett volna a kacskaringóktól. Nyilván hasonló okokból mentes a könyv a magánéletét érintő részletektől, az összes felvillantott kép szerényen udvarló, randizgató fiatalembert mutat, majd később családi idillt, miközben valószínűleg a legyet is, röptében, de erről a könyvben nincs szó. Hogy a házasságában mivel “okozott fájdalmat” Hillarynek, nem derül ki. Ezzel együtt a könyv nem hiteltelen, csak Clinton személyét illetően egyoldalú.

Amitől mégis nagyon élvezetes a könyv, hogy az amerikai politikát ilyen közelről, ilyen jól még sohasem láttam bemutatva. Clinton kamaszkorától kezdve politizált, így végig követhetjük, hogyan lesz a sokadik aktivistából az ország elnöke. Még izgalmas is a választási kampányokról olvasni, feltéve, hogy az olvasó nem tudja az eredményt, a pontos adatoknak én is úgy néztem utána a Wikipediában. Sajnos azt viszont nem lehetett igazán jól érzékelni, mikor vált Clinton fajsúlyos politikussá, gondolom valamikor a kormányzóvá választása előtt, de a könyvből ez nem nagyon derült ki.

Én még csak az első kötetet olvastam el, ami az elnökké választásáig tart, sajnos a könyvtárban az újdonságok polcán nem tették mellé a második részt is, én meg csak otthon vettem észre a sarokba biggyesztett egyest.

Érdemes a leírt eseményeket a youtube-on kikeresni. Itt van például a 92-es elnökválasztási vitából az a rész, amikor az idősebb Bush azt magyarázza, hogy nem kell személyesen megélni a problémákat ahhoz, hogy megérthesse, Clinton viszont elmondja, hogy Arkansasban kormányzóként hogyan dolgozott az emberek problémáinak a megoldásán.

2 comments for “Bill Clinton: Életem, 1. kötet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .