Stephen King: Joyland

Stephen King: JoylandEgy vidéki vidámpark 1973-ban Amerikában, egy sorozatgyilkos, az egyik áldozat szelleme, valamint egy speciális érzékekkel rendelkező beteg kisfiú – róluk mesél Stephen King a nemrég megjelent negyvennegyedik(!) regényében.

A történet narrátora Devin Jones, egy hatvanas éveiben járó író – váratlan szereplő egy Stephen King-regényben! -, aki az 1973-as nyarát meséli el. Azon a nyáron Devin huszonegy éves volt és egy vidámparkban dolgozott, hogy megkeresse a tandíjra valót. Szerelmi csalódással küzd, mert éppen elhagyta a szerelme, az új munkahelyén viszont barátokra talál és lassan összeszedi magát a szakítás után.

A vidámparki szellemvasútban néhány évvel korábban megöltek egy lányt, akinek a szelleme azóta is ott kísért. A szerencsésebbek csak a hideget érzik, mások viszont egész alakos formában viszont is látják őt. Devinék titokban nyomozni kezdenek, és amikor több hasonló esetet találnak a múltban, amikor szintén fiatal lányokat öltek meg vásárokban vagy vidámparkokban, rájönnek, hogy sorozatgyilkossal állnak szemben.

A könyvben a krimi szál azonban szinte csak ürügy Devin nyarának elmeséléséhez. Stephen King valójában nosztalgiázik, elmerül a hétköznapi részletekben, és mint ilyen, a legszebb éveit idézi. Meggyőzően írja le a vidámpark dolgozóinak sajátos társadalmát, karaktereit és nyelvezetét, utóbbinak a fordítása is jól sikerült. Ahogy Devinnel együtt üzemeltetjük az óriáskereket és táncolunk a gyerekekkel a forró jelmezben, egy új világ tárul fel előttünk.

Devin ősszel sem megy vissza az egyetemre, hanem – a könyv második részében – tovább dolgozik a vidámparkban, mert azt reméli, hogy ő is találkozhat a szellemmel. Ez a könyv érzelmesebb része, reggelente ugyanis munkába menet találkozik Mike-kal, az izomsorvadásban szenvedő kisfiúval és az édesanyjával, akikkel lassan összeismerkedik. Mike-nak különös érzéke van a természetfelettihez, és amikor Devin elviszi őket egy különleges napra Joylandbe… de ezt már nagyjából ki lehet találni előre.

Könnyen olvasható, nosztalgikus könyv, és Stephen King még mindig nagyon meg tudja szerettetni a szereplőit. Igaz, a Joyland nem érinti meg olyan mélyen az olvasót, mint a annak idején a Christine vagy Állj mellém!, de azokhoz hasonlít leginkább. A 11/22/63 összeszedett írói teljesítménye és a Minden sötét, csillag sehol ötletei után a Joyland is jól sikerült, úgyhogy Stephen King ismét sorozatban ír jó könyveket és végképp visszatért!

Stephen King: Joyland
Európa Kiadó, 2014.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .