Jeffrey Archer: Apám bűne

Jeffrey Archer: Apám bűneJeffrey Archer folytatásos családregénye olyan, mint egy romantikus filmvígjáték könyvben: könnyed stílusú, tele kalanddal, szerelemmel és fordulatokkal. Az Apám Bűne a sorozat második kötete, amely méltó folytatása az első, Majd az idő eldönti című regénynek. A sorozatot az író öt kötetesre tervezi, amely körülbelül száz évet ölel fel, és amely két család, a Clifton és a Barrington klán összefonódásáról és viszontagságairól szól.

A történet a második világháború küszöbén folytatódik, azonban a történelmi tények kevés jelentőséggel bírnak a cselekményhez képest. A könyvet inkább romantikus regényként lehetne jellemezni, ami egyben olvasmányos és könnyen érthető, néha Ken Follett hatása érződik a sorok között.

Mivel az író sok szereplőt vonultat fel, mindkét család szerteágazó rokonsággal bír, hasznos a könyv elején található családfa, amely segít kiismerni az esetleges kavarodásokat.  A karakterek ábrázolása azonban elsősorban a két főszereplő esetében részletes csak, a mellékszereplők gondolatairól, vágyairól keveset vagy szinte semmit sem tudunk meg. Rengeteg a nyitott kérdés, ami zavaró lehet, néhol több magyarázatra lenne szükség. A regény szerkezete átlátható, azonban aki nem olvasta az első részt, annak bizonyos dolgok homályosak maradhatnak, rontva az olvasói élményt. A könyv elején van egy kis visszatekintő a fontosabb eseményekre, de abból sem mindenre derül fény, ezért mindenképpen javaslom, hogy az első kötettel kezdjék az olvasást.

A történet főszereplőjét, Harry Cliftont egy óceán választja el a szerelmétől, Emma Barringtontól, miközben zajlik a világot megrengető háború – és kalandjaik az óceán mindkét partján csak bonyolódnak, néha már úgy érezzük, hogy a szálak tengerében soha nem derül ki az igazság. Jeffrey Archer mesterien szövi a szálakat, és a történetnek még koránt sincs vége, a bonyodalom még csak most kezdődik. Ahogy telnek az évek, egyre inkább várjuk, hogy hulljon le a lepel és derüljön ki az igazság. De az író nem kegyelmez nekünk: a könyv befejezetlensége bosszantó, és pont, amikor már levegőhöz sem jutunk az izgalomtól, akkor érnek véget a lapok.

A történetet mélységében és értékében is növelte volna, ha az író több, történelmileg autentikus, életszagú eseményt, leírást alkalmaz, mégis ritka az olyan könyv, amely ennyire magával ragadó. A sorozat harmadik része, a Féltve őrzött titok már kapható, és reméljük, hogy a szerző hamarosan elkészül a befejező részekkel is és megtudhatjuk, hogyan zárul Emma és Harry története.

Jeffrey Archer: Apám bűne
General Press Kiadó, 2012.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .