P. G. Wodehouse: Csirkék és szerelem

P.G. Wodehouse: Csirkék és szerelemÚjabb, magyar nyelven eddig kiadatlan regényét ismerhetjük meg a zseniális angol írónak a Cicero Könyvstúdió jóvoltából. A tavaly kiadott Ürgék, Szivarok és Pasasokhoz hasonlóan ez a könyv is a közepes Wodehouse-művek közé tartozik, mert nincs benne semmi különös: egy könnyed, nyári szerelmes történet, egy-két ismerős fordulattal. De mivel könnyed nyári történetnek hibátlan, az életműnek mégis méltó darabja.

A regény az Ukridge-sorozatba tartozik, de szerencsére Ukridge ezúttal csak mellékszereplő: a történet főszereplője Jeremy, Ukridge barátja. A két jóbarát csirkefarmot indít vidéken, anélkül, hogy egyikük is nevelt volna valaha is csirkét. Az eredmény könnyen megjósolható, Ukridge ismeretében pláne, de a történetnek nem ez a lényege. Érdemes egyébként megfigyelni, ahogy a laposka történettől függetlenül felcsillan Wodehouse zsenialitása a könyv elején: Stanley Ukrigde-ról a főszereplő Jeremy anélkül vázol fel egészen kitűnő jellemrajzot, hogy direkt jelzőket alkalmazna rá. Ehelyett egyszerűen csak történeteket mesél róla, úgyhogy mire személyesen is felbukkan, mintha ezer éve ismernénk őt.

A főszereplő tehát író, és miközben a csirkefarmra utazik, a fülkében egy csinos lány éppen az ő frissen megjelent regényét olvassa. A lány az apjával utazik együtt, ezért Jeremy a vonaton még nem tud megismerkedni vele, kiderül azonban, hogy közel laknak a csirkefarmhoz, apuka pedig hozzá hasonlóan nagyon szeret golfozni… A történet nagyobb része rutinos Wodehouse-olvasók számára ennyiből kitalálható, bár van még egy vicces csavar a történetben, ami egyben a száz évvel ezelőtti angol falusi életről is szórakoztató leírást ad. Kellemes, könnyed, a vidéki Angliában játszódó nyári történet tehát csirkékről és szerelmes fiatalokról – amint egyébként a fantáziadús címe is tükrözi (nem mintha az eredeti jobb lett volna: Love Among The Chickens – Szerelem a csirkék között).

A tavaly megjelent Ürgék, Szivarok és Pasasok  című kötetről az volt a véleményem, hogy a Wodehouse-életművet nem érdemes azzal kezdeni. A Nyári zivatarral érdemes kezdeni vagy legalább olyannal, ami Blandingsben játszódik – ha viszont éppen egyetlen Blandings-sztori sem kapható a boltban, vagy már megvan az összes, akkor ez sem rossz választás.

P. G. Wodehouse: Csirkék és szerelem
Cicero Könyvstúdió, 2013.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .