Kimberley Freeman: Vadvirágok lányai

Kimberley Freeman: Vadvirágok lányaiCsaládi titkok és megoldandó rejtélyek, két szerelmi történet, melyeknek közös gyökere van. Kimberly Freeman könyve nagyszerű társunk lehet a nyaralás során, mert egy igazi könnyed, romantikus olvasmány.

A könyv címe nem igazán találó, nem sokat árul el a cselekményről, és olvasás közben is azon gondolkozik az ember, hogy vajon miért pont erre esett a választás. Aztán kiderült, hogy az angol eredeti cím Wildflower Hill, ami a családi birtok neve (a magyar változatban is), és ez tökéletesen érthetően kapcsolódik a regényhez. A Vadvirágok lányai viszont nemcsak téves képzetet ébreszt az olvasóban a könyv tartalmát illetően, de egyáltalán nincs összefüggésben a cselekménnyel sem.

A történet mindvégig két szálon fut, két hősnővel, Beattie Blaxlanddel és unokájával, a híres balett-táncossal, Emma Blaxland-Hunterrel. A regényben két idősík is váltakozik, és az embernek olyan érzése van, mintha egyszerre két könyvet tartana a kezében, melyek két teljesen másik történetről szólnak, s végül mégiscsak eggyé fonódnak.

Az abszolút főhős Beattie Blaxland, akinek az életébe 1929-ben kapcsolódunk be Glasgowban, és az ő kalandjait követjük egészen a haláláig. Később mintegy mellékszálként elindul Emma története is, 2009-ben Londonban, mely végül Tasmaniában ér különös fordulóponthoz. Ahogy haladnak az események, úgy érezzük egyre közelebb magunkat a szereplőkhöz, megismerjük érzéseiket és fájdalmukat, miközben kiteljesedik a történet.

Egyszerű szövegezése, jól tagoltsága miatt a könyv beleillik a nyári regények sorába, melyet a strandra is bátran magunkkal vihetünk. A fejezetek jól elkülönülnek és az író mindig jelzi, hogy időben, térben hol járunk, és aktuális főszereplőjét is megnevezi. A cselekmény jól követhető, nincsenek benne bonyolult kapcsolatok, hanem mintegy hajókázva haladunk az évek során, így szerezvén minél több ismeretet Beattie-ről. Emma másodhegedűsként kevesebb szerephez jut, de az ő személyiségéből talán ennyi is elég, hiszen kalandjai eltörpülnek nagymamája vadregényes életéhez képest.

Az író rendkívül hálás témát választott, hiszen a történettel nem lehet nagyon mellé lőni. A szerelem, mint örök téma a könyv központi része, átérezzük és boldogan elönti lelkünket. Azonban amint véget ér a történet, a könyv nem marad más, csupán egy kedves emlék, mely nyári óráinkat megszépítette.

Kimberley Freeman: Vadvirágok lányai
Athenaeum Kiadó, 2013.

1 comment for “Kimberley Freeman: Vadvirágok lányai

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .